"Maskava – purvs": ukraiņu diplomāts atradis "Eiropas pirmsākumus"

© REUTERS / VALENTYN OGIRENKOМонумент Независимости в Киеве и флаг Украины
Монумент Независимости в Киеве и флаг Украины - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas vēstnieks Austrijā Aleksandrs Ščerba noskaidrojis, kur patiesībā meklējami "Eiropas pirmsākumi".

RĪGA, 7. marts – Sputnik. Krima kopš seniem laikiem bijusi Ukrainas daļa, bet pati valsts esot "stāvējusi pie Eiropas pirmsākumiem", savā lapā Facebook izklāstījis Ukrainas vēstnieks Austrijā Aleksandrs Ščerba.

Ежегодная большая пресс-конференция президента РФ Владимира Путина - Sputnik Latvija
National Interest atgādinājis ASV, kam pieder Krima

Šādu vēstures pārskatu diplomāts izstrādājis pēc Eiropas Parlamenta deputāta kandidāta Johana Fohenhūbera vārdiem par to, ka Krima nekad nav bijusi saistīta ar Ukrainu.

"Ukraina ir vienīgā sauszemes daļa, kas saistīta ar pussalu. Kņaze Olga, kas atnesa kristietību Kijevas Krievzemē, vienā no lielākajām Eiropas valstīm, savulaik kristījās Krimā (vēsturnieki uzskata, ka kņazes kristīšana notika Konstantinopolē – red.)," – skaidroja Ščerba.

Vēstnieks uzskata, ka valsts par Kijevas Krievzemi nav nosaukta nejauši.

"Maskava bija "vienkārši purvs", bet Ukraina (Kijevas Krievzemes personā) stāvēja pie Eiropas pirmsākumiem," – izklāstīja vēstnieks.

Diplomāta sašutumu izraisījuši arī vārdi par "krievu asinīm piesātināto" Krimas zemi, - viņaprāt, tādi izteikumi atspoguļo "tikai daļu patiesības", jo Krimas karā pret savu gribu piedalījušies arī ukraiņu zemnieki.

Девушка на скале Балаклавы в Крыму - Sputnik Latvija
Ukrainā izdomāts plāns, kā atgūt Krimu

"Lielākā daļa matrožu un kareivju, kuri karoja 1853.-1856. gada Krimas karā, bija zemnieku puiši, ar varu iesaukti armijā Ukrainas ciemos, sākot ar pašu pirmo slaveno "Sevastopoles aizsardzības" varoni Pjotru Košku, kurš dzimis Viņņickas apgabalā," – ir pārliecināts Ščerba.

Krima pievienojās Krievijai pēc referenduma 2014. gadā. Iedzīvotāju referendumā martā 96,77% Krimas Republikas un 95,6% Sevastopoles iedzīvotāju atbalstīja iestāšanos KF. Referendums notika pēc valsts apvērsuma Ukrainā 2014. gada februārī. Krimas iedzīvotāji demokrātiskā ceļā, atbilstoši starptautiskajām tiesībām un ANO Statūtiem nobalsoja par atgriešanos Krievijas teritorijā.

Taču Ukraina uzskata, ka Krima ir tās okupētā teritorija. Jāpiebilst, ka Maskava vairākkārt atgādinājusi: Krimas jautājumā ir pielikts punkts uz visiem laikiem.

Ziņu lente
0