Bundestāgā paziņoja, ka drošība Eiropā ir iespējama tikai ar Krieviju

© Sputnik / Савельев Виталий / Pāriet pie mediju bankasЗдание Бундестага (Федерального Собрания Германии)
Здание Бундестага (Федерального Собрания Германии) - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācu politiķis uzskata, ka Eiropas valstīm jāpadziļina savas savstarpējās attiecības ar Maskavu, kā arī jāatsakās no amerikāņu PRA sistēmu izvietošanas.

RĪGA, 23. februāris – Sputnik. Vācijas parlamenta deputāts Jurgens Tritins paziņoja, ka ir iespējams izvairīties no jaunām bruņošanās sacīkstēm, ja tiks uzlabotas attiecības ar Maskavu. Par to vēsta RIA Novosti ar atsauci uz vācu izdevumu Frankfurter Rundschau.

Pēc viņa sacītā, Eiropas valstis rīkojas nepareizi, cenšoties visā vainot Krieviju. Politiķis uzsvēra, ka militāro izdevumu dubultošana, par ko runāja VFR kanclere Angela Merkele, tikai mudinās bruņošanās sacīkstes. Tāpat deputāts izvērtēja ASV varasiestāžu rīcību, norādot, ka Amerika turpina sagraut pasaules vienošanās, pakļaujot pasauli vēl lielākiem draudiem.

Tritins atzīmēja, ka Eiropai jāpiedāvā savs drošības problēmas risinājums Eiropā ar savstarpējo attiecību padziļināšanas palīdzību ar Krieviju, kā arī ar atteikšanos no Amerikas pretraķešu aizsardzības (PRA) sistēmu izvietošanas.

"Drošība Eiropā ir iespējama tikai ar Krieviju. Ziemeļatlantijas aliansei ir ne vien jāpiedāvā novākt taktiskos kodolieročus no Eiropas, bet arī jāatsakās no amerikāņu PRA sistēmas, ja Krievija arī būs gatava spert soļus pie atbruņošanās. Tas būtu darījums, kurš balstās uz savstarpējām interesēm: Eiropa samazina kodola draudus savai drošībai, savukārt Krievijas Federācija – draudus savai ekonomikai," noslēgumā sacīja viņš.

Februāra sākumā Vašingtona uzsāka izstāšanās procedūru no Vidēja un mazāka darbības rādiusa raķešu likvidācijas līguma (INF). Pēc Amerikas prezidenta Donalda Trampa sacītā, process noslēgsies pēc pusgada, ja KF "neatgriezīsies pie ievērošanas, iznīcinot visas savas raķetes, iekārtas un ar tām saistīto aprīkojumu, kurš pārkāpj līgumu". Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka Amerikas varasiestāžu rīcības dēļ, Maskava arī aptur dalību līgumā.

Президент Финляндии Саули Нийнистё - Sputnik Latvija
Somija noraizējusies par situāciju raķešu līguma jautājumā

Krievija vairākkārt uzsvērusi, ka nav ražojusi un nav izmēģinājusi raķetes, kuras iekļautas INF līguma un kurām ir tajā aizliegts darbības rādiuss. Putins uzsvēra, ka ASV ne vien rupji pārkāpj līguma nosacījumus, bet arī "meklē attaisnojumus un norīko vainīgos", izmantojot izdomātas apsūdzības pret KF. Pēc viņa sacītā, Maskava ir gatava nekavējoties atbildēt uz amerikāņu raķešu izvietošanu Eiropā, taču visi aizsardzības pasākumi tiks īstenoti, "kolīdz attiecīgi draudi mums kļūs reāli".

Ziņu lente
0