Somija noraizējusies par situāciju raķešu līguma jautājumā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja lielvalstīm neizdosies vienoties, pasauli gaida diplomātijas perioda beigas, tāpēc ir svarīgi pildīt iepriekš panāktās vienošanās, atzīmēja Somijas prezidents Sauli Nīniste.

RĪGA, 18. februāris — Sputnik. Somijas prezidents Sauli Nīniste, uzstājoties Minhenes drošības konferencē, paziņoja, ka ir noraizējies par "diplomātijas noslēguma" iespējamo iestāšanos un dažu valstu izstāšanos no starptautiskajām konvencijām, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz portālu Yle.

Šādi viņš komentēja spriedzi Krievijas un ASV attiecībās jautājumā par Vidēja un maza darbības attāluma raķešu likvidācijas līgumu (INF).

MGM-31C Першинг 2 — американская твердотопливная двухступенчатая баллистическая ракета средней дальности мобильного базирования - Sputnik Latvija
Viedoklis
Tramps draud Eiropai ar raķetēm

Nīniste uzsvēra, ka aukstā kara periodā noslēgto raķešu bruņojuma ierobežošanas līgumu nozīmi nav iespējams apšaubīt, izdabājot politiskajai konjunktūrai.

"Ja sāksies šo līgumu laušana, mēs ļoti negatīvā nozīmē atgriežamies pagātnē," – atzīmēja Somijas valsts vadītājs.

Nīniste pauda pārliecību, ka Līgums INF sargā Eiropu un tā zaudēs šo aizsardzību, ja līgums pārstās darboties.

Neuzticības problēmas kardināls risinājums

Politiķis piedāvāja kardinālu risinājumu abu lielvalstu savstarpējās neuzticības problēmā:

"Kāpēc gan mēs nevarētu izskatīt tādu iespēju, ka visā Eiropas teritorijā no Urāliem līdz Atlantijas okeānam nebūs izvietotas vidēja un maza darbības attāluma raķetes?"

Sauli Nīniste nepārsteidza Ķīnas negatīvā attieksme pret INF iespējamām izmaiņām, jo stratēģisko līgumu izmaiņas nenāk par labu ne transatlantiskajām, ne arī jebkādām citām attiecībām.

Somijas prezidents Minhenē piedalījās bruņojuma kontrolei veltītā diskusijā.

Iepriekš vēstīts, ka ikgadējā drošības konference notika Minhenē 15.-17. februārī. To apmeklēja aptuveni 600 eksperti drošības politikas jomā, tostarp arī 35 valstu un valdību vadītāji, kā arī 80 aizsardzības un ārlietu ministri.

Situācija ap Līgumu INF

Līgums INF, kas tika parakstīts 1987. gadā, aizliedz sauszemes bāzes ballistiskās raķetes un spārnotās raķetes ar 500-5500 km darbības diapazonu abām pusēm. Līgumslēdzēji vienojās pilnībā iznīcināt savas vidēja (1000-5500 km) un maza (500-1000 km) darbības diapazona raķetes un to objektus.

FTM-22 - Sputnik Latvija
Rjabkovs: Krievija izdarīs visu, lai amerikāņu raķetes neparādās Baltijā

Līdz 1991. gadam vienošanās tika īstenota. Kopš tā laika ASV militārpersonas un vadība jau vairākkārt pārmetušas Krievijai līguma pārkāpšanu.

2018. gada oktobrī ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka Vašingtona lauzīs INF, jo Maskava nepildot savas saistības. Pie tam ASV nav uzrādījušas nekādus pierādījumus tam, ka Krievija būtu pārkāpusi līgumu.

Vēlāk ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo deva Maskavai divus mēnešus, lai atgrieztos pie vienošanās noteikumu izpildes. Piemēram, ASV pieprasa, lai Krievija atteiktos no raķetes 9М729 (SSC-8), jo tā, pēc Vašingtonas pārliecības, pārkāpj Līguma INF noteikumus.

Maskava uzskata šādu soli par mēģinājumu šantažēt Krieviju un noliedz visas ASV sūdzības.

Ziņu lente
0