ASV Kongress aizliedza Trampam izstāties no NATO

© Sputnik / Игорь Михалев / Pāriet pie mediju bankasЗдание конгресса США, архивное фото
Здание конгресса США, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidents nevarēs tērēt budžeta līdzekļus valsts iziešanai no NATO, ja viņam paradīsies šāda vēlme.

RĪGA, 23. janvāris – Sputnik. ASV Kongresa Pārstāvju palāta pieņēmusi likumu, kurš aicina aizliet ASV prezidentam Donaldam Trampam iespējamo izstāšanos no NATO, vēsta The Hill.

Likumprojekts pieņemts ar 357 balsīm pret 22.

Kongress nevar formāli aizliegt Trampam izstāties no Bloka, taču var bloķēt finansējuma novirzīšanu šim mērķim. Šādu taktiku savulaik izmantoja Kongresā, lai neļautu Barakam Obamam slēgt kara cietumu Gvantanamo.

Президент США Дональд Трамп встретился с лидерами ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Politika
Jau divus gadus amatā: Trampa prezidentūras skumjā gadadiena

Taču likumprojektā NATO locekļus aicina tērēt solītos 2% no IKP aizsardzībai, kā arī tiek solīts turpmākais finansējums tā dēvētajai pret Krieviju virzītai Eiropas savaldīšanas iniciatīvai.

Līdzīgu likumprojektu izskata ASV Senātā. Lai kļūtu par likumu, likumprojektam ir jāiziet cauri abām Kongresa palātām, kā arī tas ir jāparaksta prezidentam. Tramps var uzlikt veto likumprojektam, kuru Kongress pēc tam var pārvarēt, ja savāks pietiekamu balsu skaitu.

Iepriekš Tramps kritizēja NATO un teica, ka bloks ir "izsmēlis sevi", kā arī pieprasīja no sabiedrotājiem maksāt "godīgu NATO aizsardzības izdevumu daļu", no kuriem trīs ceturtdaļas maksā ASV. Taču publiski Tramps nebija paziņojis par nolūku izstāties no alianses.

Ziņu lente
0