Šveices tiesa atcēlusi "Gazprom" akciju arestu

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasВывеска НАК "Нафтогаз Украины" на административном здании в Киеве
Вывеска НАК Нафтогаз Украины на административном здании в Киеве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Nacionālās enerģētiskās drošības fonda pārstāvis uzskata, ka "Gazprom" un Ukrainas uzņēmuma "Naftogaz" strīdi starptautiskajās tiesās turpināsies, līdz tiks atrisināts jautājums par Krievijas gāzes tranzītu cauri Ukrainai pēc 2019. gada.

RĪGA, 18. janvāris – Sputnik. Krievijas gāzes koncerns "Gazprom" informēja, ka Šveices Cūgas kantona tiesa pieņēmusi lēmumu "pilnībā atcelt savu spriedumu" par "Gazprom" akciju apgrutināšanu ar nodrošinājuma pasākumiem Šveicē kompānijās Nord Stream AG un Nord Stream 2 AG.

Плавучая регазификационная установка Маршал Василевский - Sputnik Latvija
Gazprom atņēma Lietuvai trumpi tranzīta līguma pārrunās

Krievijas koncerns solīja arī turpmāk aizsargāt savas tiesības saskaņā ar likumu, vēsta RIA Novosti.

Krievijas Nacionālās enerģētiskās drošības fonda gāzes projektu ģenerāldirektora vietnieks Aleksejs Grivačs uzskata, ka "Gazprom" un Ukrainas uzņēmuma "Naftogaz" strīdi starptautiskajās tiesās turpināsies, līdz tiks atrisināts jautājums par Krievijas gāzes tranzītu cauri Ukrainai pēc 2019. gada.

"Acīmredzot juridiskās batālijas turpināsies līdz tiks noregulētas tranzīta problēmas. Pagaidām diemžēl ukraiņi vairāk nodarbojas ar iekšējo priekšvēlēšanu PR un spēlē teātri nepieredzējušās Rietumu publikas priekšā, nevis meklē sakrājušos problēmu konstruktīvus risinājumus. Paskatīsimies vai gaidāmā tikšanās liks viņiem mainīt pieeju un vai to veicinās Brisele un Berlīne," – viņš atzīmēja.

Ukrainas "Naftogaz" komentēja Šveices tiesas lēmumu

Kompānijas "Naftogaz" komercdirektors Jurijs Vitrenko komentēja Šveices tiesas lēmumu, ar ko atcelts "Gazprom" akciju arests "Ziemeļu straumes" un "Ziemeļu straumes 2" operatoros. Viņš apgalvoja, ka turpinās meklēt Krievijas kompānijas aktīvus, vēsta aģentūra "Ukrainskije novosti", atsaucoties uz "Naftogaz" preses dienestu.

Gāzesvada Ziemeļu straume-2 būvdarbi. Foto no arhīva. - Sputnik Latvija
Viedoklis
Būtu jau labi, tikai rokas par īsu: "Ziemeļu straumes 2" būvdarbi turpinās

"Cik mums zināms, Šveicē reģistrētās kompānijas Nord Stream AG и Nord Stream 2 AG apliecināja tiesu izpildītājiem, ka tās nevar izpildīt tiesas lēmumu par "Gazprom" piederošo akciju iesaldēšanu, jo akcijas laistas klajā dokumentālā formā, un viņiem šādu akciju nav. Tas ir, "Gazprom"aktīvu, pēc minēto kompāniju datiem, Šveicē nav, vismaz pagaidām tās nav izdevies tur atrast. Tāpēc tiesa Šveicē atcēla savu lēmumu par "Gazprom" aktīvu iesaldēšanu, jo tie Šveicē nav atrasti," – skaidroja J.Vitrenko.

Viņaprāt, ar šo lēmumu Šveices tiesa esot "apstiprinājusi šķīrējtiesas lēmumu un iespēju izpildīt šo lēmumu Šveicē piespiedu kārtā", atliek tikai sameklēt aktīvus.

"Tāpēc mēs turpinām meklēt "Gazprom" aktīvus šajā valstī," – skaidroja "Naftogaz" pārstāvis.

Gāzes strīds

2017. gada decembrī un 2018. gada februārī Stokholmas šķīrējtiesa "Gazprom" un "Naftogaz" strīdu ietvaros par gāzes piegādi un tranzītu, uzlika saistību Krievijas kompānijai izmaksāt 2,56 miljardus dolāru.

Газопровод - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eiropas apendikss. Ukraina zaudējusi izvēles tiesības

Pēc tam Ukraina paziņoja, ka sāk līdzekļu piedziņu piespiedu kārtā, kā arī lūgumu par "Gazprom" aktīvu arestu Šveicē un Nīderlandē atbalstot tiesa.

2018. gadā Šveices apelācijas tiesa atcēla lēmumu, kas bloķēja "Naftogaz" mēģinājumus arestēt "Gazprom" aktīvus. Krievijas koncerns informēja, ka apņēmies panākt lietas atkārtotu izskatīšanu. Turklāt "Gazprom" apstrīd "Naftogaz" prasību nodrošinājuma pasākumus Šveicē, Lielbritānijā un Nīderlandē.

Ziņu lente
0