Gazprom atņēma Lietuvai trumpi tranzīta līguma pārrunās

© © 2018 ООО «Газпром флот»Плавучая регазификационная установка "Маршал Василевский"
Плавучая регазификационная установка Маршал Василевский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gāzes tranzīta riski uz Kaļiņingradu caur NATO valsti bija jānovērš, paziņoja Aleksejs Millers.

RĪGA, 14. janvāris – Sputnik. Lietuva ar sava SDG termināļa celtniecību Klaipēdā pastiprināja pārrunu pozīcijas Krievijas gāzes tranzīta jautājumā uz Kaļiņingradu, taču tagad, līdz ar sava termināļa palaišanu Krievijas atsevišķajā teritorijā, paritāte ir atjaunota, paziņoja Gazprom vadītājs Aleksejs Millers, vēsta RIA Novosti.

Kaļiņingradas apgabalā ekspluatācijā ieveists dabasgāzes uzņemšanas jūras terminālis. Tā jauda sastāda 2,7 miljardus kubikmetru gāzes gadā, kas ļauj apmierināt ne tikai esošās, bet arī nākotnes reģiona iedzīvotāju gāzes vajadzības. Pateicoties tam, ka iekārtas piestātne ierīkota jūrā 4,5 kilometru attālumā, terminālis ir gatavs liela izmēra gāzes kuģu pieņemšanai.

Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
ASV vēstnieks Vācijā paziņoja par iespējamām sankcijām saistībā ar "Ziemeļu straumi 2"

"Kad Lietuva uzbūvēja savu termināli sašķidrinātās dabasgāzes pieņemšanai (Independence Klaipēdā  - red.), interešu līdzsvars tika pārkāpts," pateica Millers. Viņš paskaidroja, ka Viļņa pastiprināja savu tranzīta līguma pārrunu pozīciju, jo Lietuvai parādījās divi gāzes piegādes maršruti: pa sauszemi un pa jūru, divi piegāžu avoti.

"Šobrīd šī līdzsvara zaudējums ir pilnībā likvidēts," konstatēja Gazprom vadītājs.

Viņš norādīja, ka termināļa palaišana Kaļiņingradas apgabalā pilnībā novērsusi gāzes tranzīta riskus cauri Lietuvas teritorijai, kura ir NATO militārā bloka dalībvalsts.

"Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzdeva mērķi pilnībā novērst Lietuvas tranzīta riskus, un tas nozīmē – izveidot absolūti neatkarīgu, garantētu, drošu Kaļiņingrada apgabala gāzes nodrošinājuma maršrutu. Un šis rīkojums ir izpildīts," pateica Millers intervijā telekanālam "Rossija 2".

Электроподстанция  - Sputnik Latvija
Ministrs mierina lietuviešus pēc Putina vārdiem par cenu, ko prasīs izstāšanās no BRELL

Viņš norādīja, ka vienlaikus ar reģiona gazes apgādes autonomiju Gazprom atrisinājis arī elektroenerģijas ražošanas autonomijas problēmu.

Aleksejs Millers atzina, ka reģiona apgāde ar sašķidrināto dabasgāzi ekonomiskā nozīmē zaudē cauruļvadu gāzes piegādēm – SDG ir dārgāks. Taču ar savas SDG ražošanas esamību attiecīgi netālu no patēriņa vietas šī problēma neizskatās kritiska. Krievijas prezidents Vladimirs Putins atsevišķi uzsvēra, ka SDG un cauruļvada gāzes izmaksu starpība nedrīkst būt kompensēta uz patērētāju rēķina.

"Projekta ietvaros mēs būvējam dabasgāzes sašķidrināšanas rūpnīcu kompresijas stacijas "Portovaja" rajonā. Rūpnīca tiks uzbūvēta 2019. gadā, un, neapšaubāmi, pašu ražotās SDG esamība un projekta kompleksums padara to ekonomiski daudz konkurētspējīgāku attiecībā pret līdzīgiem projektiem citās valstīs. Laika posmā, kad Kaļiņingradas apgabalam nebūs nepieciešama sašķidrinātā dabasgāze, mēs to vienkārši piegādāsim tirgum," pastāstīja Millers.

Танкер-газовоз для перевозки сжиженного природного газа (СПГ) - Sputnik Latvija
"Gazprom": gāzes padeve Kaļiņingradas apgabalā vairs nav atkarīga no Lietuvas

Ieguldījumi Kaļiņingradas enerģētiskajā neatkarībā ir vieni no lielākajiem Gazprom investīciju projektiem. Pats regazifikācijas kuģis "Maršal Vasiļevkij" izmaksāja 295 miljonus dolāru, pieņemšanas termināļa sauszemes daļas celtniecība izmaksājusi ap 39 miljardiem rubļu, vietējā gāzesvadu tīkla paplašināšana – 15 miljardus rubļu, Kaļiņingradas gāzes glabātuves palielināšana līdz 800 miljonu kubikmetru jaudai – 13 miljardus rubļu. Kopumā reģiona alternatīvās gāzes apgādes sistēmas izveidošana Gazprom izmaksās apmēram 85 miljardus rubļu (1,135 miljardi eiro).

Ziņu lente
0