No Aļaskas līdz kosmosam: kas teikts Pentagona ziņojumā par PRA paplašināšanu

CC BY-SA 2.0 / David B. Gleason / The PentagonШтаб-квартира Министерства обороны США
Штаб-квартира Министерства обороны США - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pretraķešu aizsardzības sistēmas paplašināšanu plānots sākt 2023. gadā, turklāt tiks pilnveidoti identifikācijas līdzekļi.

RĪGA, 18. janvāris — Sputnik. Pentagons nācis klajā ar jaunu ziņojumu, kas veltīts ASV politikai pretraķešu aizsardzības jomā. Dokuments satur ASV PRA sistēmas ekspansijas plānus, kā arī virkni pret Krieviju vērstu apsūdzību, vēsta RIA Novosti.

PRA paplašināšana Aļaskā

Высокотехнологичная противоракетная система THAAD, предназначенная для перехвата баллистических ракет  - Sputnik Latvija
Eksperts: Baltijas valstis nesaprot, ka Pentagonam tās ir otras šķiras sabiedrotie

Viens no galvenajiem dokumenta punktiem – plāni izvietot 20 jaunas iekārtas Aegis Aļaskā. Patlaban šajā rajonā uzstādītas 44 tamlīdzīgas sistēmas.

Pretraķešu aizsardzības sistēmas paplašināšanu plānots sākt 2023. gadā, teikts dokumentā, turklāt tiks pilnveidoti identifikācijas līdzekļi.

"Visi šie pasākumi nodrošinās (PRA sistēmu – red.) atdeves, drošības un letalitāte," – pauž ziņojums.

Ekspansija kosmosā

Pentagons paziņojis, ka no jauna izvērtēs raķešu pārtveršanas sistēmu izvietošanas iespējas kosmosā.

"Tuvākajā laikā Aizsardzības ministrija no jauna izvērtēs aizsardzības koncepcijas un tehnoloģijas kosmosā, lai novērtētu tamlīdzīgas dislokācijas tehnoloģisko un operatīvo potenciālu mainīgajā drošības vidē," – apgalvoja ziņojuma autori.

Pentagons plāno novērtēt perspektīvās tehnoloģijas un mākslīgo pavadoņu grupas izveides termiņus un izmaksas raķešu likvidācijai starta posmā. Identifikācijas sistēmu dislokācija kosmosā ļaus stāties pretī hiperskaņas raķetēm, uzskata Pentagons.

Jauni ieroči

ASV armijas karavīri - Sputnik Latvija
Viedoklis
Pentagons sapratis, ko sastrādājis: ķīnieši nospieduši uz ceļiem ASV armiju

ASV nevēlas aprobežoties ar esošo PRA sistēmu paplašināšanu. Vašingtona gatavojas izstrādāt jaunas raķešu pārtveršanas sistēmas visos to lidojuma posmos. Ziņojumā teikts, ka ASV PRA sistēmām jāapvieno "gan aizsardzības, gan uzbrukuma iespējas draudu apturēšanai, jāietver aktīva iespēja pārtvert raķetes visos lidojuma posmos pēc starta, kā arī pasīva aizsardzība raķešu trieciena seku mazināšanai un uzbrukuma iespēja konflikta gaitā raķešu draudu neitralizācijai pirms to palaišanas".

Pentagons pastāstīja arī par saviem plāniem modernizēt esošo bruņojumu. Piemēram, piektās paaudzes lidmašīnu F-35 Lightning plānots pielāgot ballistisko raķešu pārtveršanai sākuma stadijā.

"Krievijas draudi"

Kā jau bija sagaidāms, dokumentā pieminēta Krievija. Maskavas jaunās izstrādes bruņojuma jomā ziņojuma autori dēvē par "izaicinājumu un draudiem".

"Krievija un Ķīna izstrādā modernas spārnotās raķetes un hiperskaņas raķetes, kas spēj sasniegt milzīgu ātrumu un pārvietoties pa neprognozējamu trajektoriju. Tas met izaicinājumu esošajām aizsardzības sistēmām," – apliecināja ziņojuma autori.

Pentagona vadītājs Džeims Metiss - Sputnik Latvija
Pentagona vadītājs izslēdz ASV atteikšanos no bruņojuma kontroles

Maskava un Pekina apsūdzētas par tehnoloģiju izstrādi, kas apdraud Savienoto Valstu kosmiskos resursus.

Ziņojumā iekļautas arī citas pret Krieviju vērstas, vēl absurdākas apsūdzības. Piemēram, Pentagons apgalvo, ka KTDR iegādājusies Krievijas tehnoloģijas un uz to pamata izstrādā mobilo PRA sistēmu.

"Lai arī sistēma tiek izstrādāta pašu spēkiem, tās identifikācijas līdzekļiem un radiolokācijas sistēmai ir Krievijas sistēmām līdzīgi elementi," – apgalvo dokumenta autori.

Pentagona jaunās prioritātes

Dokumentu komentēja ASV prezidents Donalds Tramps. Viņš norādīja, ka Vašingtona vēlas izstrādāt PRA programmu, kas varēs aizsargāt jebkuru pilsētu valsts teritorijā.

"Mēs nekad neatteiksimies no savām tiesībām uz to," – teica Baltā nama vadītājs.

В екатеринбургском парке бабочек начался роман между дикобразом и морским свином - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eksperimenti ar cūkām: Baltijā Pentagons pēta bioloģiskā kara stratēģiju

Viņš uzsvēra, ka sabiedroto pienākums ir kopā ar Vašingtonu dalīt izdevumus par PRA.

"Mēs nevaram būt muļķi, mēs nevēlamies, lai mūs tā dēvētu. Atklāšu jums, ka ilgus gadus viņi mūs tā saukāja aiz muguras, taču tas mainīsies," – atzīmēja ASV vadītājs.

ASV PRA sistēmu un ar to saistīto tehnoloģiju pārdošanai uz ārzemēm jākļūst par vienu no Pentagona prioritātēm, secināja D.Tramps.

Reakcija uz ASV plāniem

Pentagona ziņojumu komentēja Krievijas parlamenta abu palātu pārstāvji. Piemēram, Aizsardzības komitejas loceklis Ivans Teterins paziņoja RIA Novosti, ka tamlīdzīgi ASV plāni veicina turpmāku saasināšanos attiecībās ar Krieviju, un piebilda, ka Krievijā sāktā jauno spārnoto raķešu un hiperskaņas bruņojuma izstrāde ir Maskavas aizsardzības pasākums.

Savukārt senators Vladimirs Džabarovs atzīmēja, ka ASV grūž Krieviju pretī bruņošanās sacīkstēm, taču Maskavai izdevies radīt bruņojumu, kas spēj dot pretsparu.

Viņš norādīja, ka ar paziņojumiem par "bezprecedenta bruņojumu" Vašingtona pūlas aizbildināt izstāšanos no Līguma par vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidāciju.

Ziņu lente
0