Zinātnieki pastāstīja, kā atjaunot smadzenes

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pusgada laikā cilvēki var uzlabot spēju plānot un izpildīt noteiktus kognitīvus uzdevumus.

RĪGA, 1. janvāris — Sputnik. Regulāri fiziskie vingrinājumi ļauj samazināt kognitīvos traucējumus cienījamā vecumā un "atjaunot" smadzenes, vēsta RIA Novosti. Pie šāda secinājuma nākuši zinātnieki no Djūka Universitātes (ASV). Darbs ir publicēts žurnālā Neurology.

Zinātnieku grupa organizēja eksperimentu, kurā piedalījās 160 brīvprātīgie vecumā virs 55 gadiem. Visiem eksperimenta dalībniekiem bija grūtības ar uzmanības koncentrāciju, atmiņu, lēmumu pieņemšanu. Visiem bija raksturīgs mazkustīgs dzīvesveids, taču neviens no viņiem necieta no demences.

Рождественский рынок на Домской площади в Риге - Sputnik Latvija
Zinātnieki: alkohols pagarina dzīvi cilvēkiem ar slimu sirdi

Pacientus sadalīja četrās grupās. Pusgada laikā pirmā grupa trīs reizes nedēļā nodarbojās ar aerobiku, otra ievēroja DASH diētu, ko parasti iesaka hipertonijas gadījumā, trešā apvienoja abus minētos paņēmienus, bet ceturtā bija kontrolgrupa.

Rezultātā smadzeņu izpildfunkciju ievērojama uzlabošanās tika novērota pirmajā grupā, kā arī tiem, kuri apvienoja aerobiku ar diētu. Tikmēr kontroles grupai tika novērota progresējoša smadzeņu darbības pasliktināšanās.

Brīvprātīgie piedalījās testā, kas vērtēja kognitīvo spēju līmeni. Pēc eksperimenta viņu rādītāji ir ievērojami uzlabojušies, bet vidējais smadzeņu "vecums" ir samazinājies. Viens no darba autoriem Džeimss Alans Blumentāls uzsvēra, ka pirms pētījuma pacientu rezultāti atbilda 93 gadu rādītājiem, kas ievērojami pārsniedza dalībnieku hronoloģisko vecumu. Pēc pētījuma šis rādītājs bija 84 gadi.

"Rezultāti vieš cerības: tikai sešu mēnešu laikā, veicot regulārus fiziskus vingrinājumus, cilvēki bez demences, bet ar kognitīviem traucējumiem var uzlabot spēju plānot un veikt noteiktus kognitīvus uzdevumus," - stāsta Blumentāls.

Ziņu lente
0