Eiropa palīdzēs: Krievija un Ukraina uzaicinata uz pārrunām gāzes jautājumā

CC BY 2.0 / www.GlynLowe.com / The European Commission - Berlaymont BuildingЕвропейская комиссия - здание Берлаймонт
Европейская комиссия - здание Берлаймонт - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Komisijas viceprezidents Enerģētikas savienības jautājumos Marošs Šefčovičs uzaicinājis Krieviju un Ukrainu uz Briseli dalībai trīspusējās pārrunās par dabasgāzes piegādi un tranzītu.

RĪGA, 16. decembris — Sputnik. Eiropas Komisijas viceprezidents Enerģētikas savienības jautājumos Marošs Šefčovičs savā lapā Twitter informēja, ka trīspusējā tikšanās tikšanās ieplānota 2019. gada janvārī, precīzs datums vēl tiks noskaidrots, vēsta Sputnik Igaunija.

"Esam uzaicinājuši Ukrainas un Krievijas pārstāvjus apmeklēt Briseli janvārī trīspusējo pārrunu nākamajam raundam gāzes jautājumā. Gaidāms, ka (pārrunās – red.) piedalīsies arī komerciālās organizācijas. Svarīgi pastiprināt jūlijā izveidoto pozitivo impulsu," – viņš uzrakstīja.

​Iepriekš Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks informēja, ka Krievijas, Ukrainas un Eiropas Komisijas tikšanās gāzes jautājumā atlika līdz 2019. gada janvāra otrajai pusei pēc Briseles lūguma.

Līgums par Krievijas gāzes tranzītu cauri Ukrainai noslēdzas 2019. gada beigās, taču Eiropa, pēc ekspertu domām, vēlas "apdrošināt savu enerģētisko" drošību tuvākajā laikā, kamēr papildu gāzes vadi vēl nedarbojas.

Статуя Евро у здания Европейского парламента - Sputnik Latvija
Eiroparlaments pieņēma rezolūciju ar aicinājumu atcelt "Ziemeļu straumi 2"
Krievijas Zinātņu akadēmijas Enerģētikas pētījumu institūta Pasaules enerģētiskā tirgus pētījumu centra direktors Vjačeslavs Kulagins uzskata, ka janvārī paredzētajām pārrunām vajadzētu mazināt pašreizējos draudus, ko rada vēlēšanas Ukrainā, pavēstīja RT.

"Trīspusējā tikšanās janvārī būs veltīta šīs ziemas normālai noritei, Ukrainas garantijām drošām piegādēm, neatkarīgi no tā, kas notiks šajā valstī priekšvēlēšanu periodā. Kijeva ierasti spekulē ar gāzes jautājumu, un ES vēlas apdrošināt savu energodrošību," – viņš teica.

Eksperts piebilda, ka Eiropas Savienība, rūpējoties par savām interesēm, kļūst par itin labu arbitru Maskavas un Kijevas dialogā, tāpēc Eiropas dalība trīspusējās pārrunās ļauj cerēt, ka tās būs sekmīgas.

Iepriekšējās pārrunas ES, Krievijas un Ukrainas starpā notika 17. jūlijā Berlīnē. Puses vienojās par nākamo tikšanos oktobrī, taču datums netika ieplānots. Septembrī eksperti novērtēja ES gāzes patēriņu tuvākajiem 10 gadiem, kā arī ES normatīvo aktu ietekmi uz Krievijas gāzes turpmāko tranzītu cauri Ukrainai.

Газодобывающее предприятие компании Укргаздобыча во Львовской области - Sputnik Latvija
Inčukalns ir pustukšs: Latvijā stāsta, vai gāzes ziemai pietiks

Krievija pārtrauca gāzes piegādes Ukrainai 2015. gada novembrī, jo Ukraina vairākkārt pārkāpa līguma noteikumus. Patlaban Kijeva pērk Krievijas piegādāto degvielu Eiropā.

Šī gada jūlijā Ukrainas un ES samitā Briselē puses apstiprināja gatavību piedalīties trīspusējā dialogā ar Krieviju gāzes tranzīta jautājumos. "Mēs apstiprinām savu gatavību piedalīties trīspusējā procesā, ko veicinās Eiropas Komisija jautājumā par Krievijas gāzes tranzītu uz Eiropas Savienības valstīm cauri Ukrainai pēc 2019. gada," – teikts dokumentā.

Jautājums par gāzes tranzītu pēc 2019. gada tiek apspriests arī gāzesvada Nord Stream 2 projekta kontekstā. Kijeva nevēlas zaudēt tranzīta nestos ienākumus, tāpēc nikni iebilst pret jauna gāzesvada būvniecību – valsts skaidro, ka tas apdraud Ukrainas un Eiropas drošību. Vācija un Krievija jau vairākkārt uzsvērušas, ka gāzesvads "Ziemeļu straume 2" ir komerciāls projekts.

Ziņu lente
0