Kurš kuru: ASV raksta NATO un Krievijas kara scenāriju Baltijas teritorijā

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasРабота реактивной бомбометной установки РБУ 6000 на малом противолодочном корабле Балтийского флота "Кабардино Балкария"
Работа реактивной бомбометной установки РБУ 6000 на малом противолодочном корабле Балтийского флота Кабардино Балкария - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Konvencionālais karš NATO un Krievijas starpā var likt sadurties karojošo pušu bumbvedējiem, aviācijas bāzes kuģiem un zemūdenēm pie Eiropas ziemeļu robežām, uzskata ASV militārā žurnāla National Interest eksperti.

RĪGA, 15. decembris — Sputnik. Iespējamais karš ar Krieviju uztrauc amerikāņu ekspertus jau kopš Otrā pasaules kara laikiem. Kodolieroču parādīšanās visus scenārijus noveda pie viena gala – civilizācijas iznīcināšanas abos kontinentos.

Šī iemesla dēļ militārais analītiķis Deivids Eikss no izdevuma National Interest izslēdza no sava NATO un Krievijas kara modeļa kodolieročus, bet pašu karadarbību par pārnesa uz "zemes pažobeli", tālāk no ASV – uz Baltijas valstīm. Pēc viņa domām, tur atrodas "NATO nedrošākās teritorijas" – Igaunija, Latvija un Lietuva, vēsta portāls Sputnik Igaunija.

Krievi sāk un... uzvar pirmajā partijā

Ja Krievija sāktu karadarbību pret NATO, raksta izdevums, tā ieņemtu vispirms trīs Baltijas valstis jau pirms alianses pilnvērtīgu papildspēku ierašanās. Šis solis Krievijai tūlīt dotu "vienu punktu" priekšrocību.

NATO bataljona karavīra uzšuve  - Sputnik Latvija
ASV karavīri pārliecināti – drīz sāksies karš ar Krieviju un Ķīnu

Tālāk, uzskata Eikss, Krievijas spēki centīsies savaldīt NATO vienības, kā arī nepieciešamības gadījumā atbildēs uz bloka uzbrukumiem. Pēc viņa domām, šajā kampaņas posmā izšķiroša nozīme būs KF Ziemeļu flotei.

Krievijas GKS bumbvedēji pacelsies gaisā no Ziemeļu polārā loka, lai ar raķetēm apšaudītu NATO aizmugures zonu. Savukārt Kolas pussalā dislocētās ballistiskās un spārnotās raķetes apšaudīs alianses "jutīgās" vietas Norvēģijā.

Uz ko cer NATO

Kampaņas otrais posms, pēc National Interest domām, izvērsīsies jūrā, kur NATO it kā esot neapstrīdama priekšrocība salīdzinājumā ar Krieviju. "Krievija ir vāji aizsargāta no pilnībā mobilizētās jūras lielvalsts NATO," – vēsta Eikss.

Militāro mācību Noble Partner atklāšanas ceremonija Gruzijā - Sputnik Latvija
Viedoklis
Piecu dienu karš 2008. gadā nav devis Gruzijai nekādu mācību

Islandē, Lielbritānijā un Norvēģijā, kā arī šo valstu rajonā dislocētie NATO JKS pievērsīsies jūras ceļu nodrošināšanai, lai karaspēki, tehnika un munīcija varētu droši šķērsot Atlantiju no Ziemeļamerikas. No 60. gadiem līdz 80. gadu beigām NATO organizēja ikgadējas mācības Reforger, lai pilnveidotu spēku masveida pārsviešanu no Amerikas uz Eiropu.

Karaliskajai flotei jāuzņemas Atlantijas konvoju aizsardzība. Britu flotei jāstājas daudznacionālās grupas priekšgalā, kas būs dislocēta uz viena no tā jaunajiem "Karaliene Elizabete" klases aviācijas bāzes kuģiem.

Šajā laikā citi NATO spēki pievērsīsies Krievijas jūras kara bāzēm, raķešu starta iekārtām un aerodromiem. Nav nekāds brīnums, ka aukstā kara gados amerikāņu flote regulāri īstenoja operācijas ar vairākiem aviācijas bāzes kuģiem ziemeļu jūrās.

Cīņa par "Ziemeļjūras valstību"

ASV JKS lēmums atjaunot Otro floti, reģionālos spēkus Ziemeļatlantijā, pēc raksta autora domām, liecina, ka Pentagons nopietni vērtē gatavošanos potenciālajam karam ar Krieviju. ASV Otrā flote tika likvidēta 2011. gadā ekonomisku apsvērumu dēļ.

Krievija, pēc amerikāņu domām, ar mūsdienu zemūdeņu palīdzību apdraudēs NATO sakaru līnijas jūrā. Tā spēj uzbrukt aliansei ar konvencionālā stratēģiskā bruņojuma augošo arsenālu, piemēram, spārnotajām raķetēm "Kalibr"un X-101, kā arī turpina paplašināt objektus Arktikā. "Ziemeļjūras valstībai būs izšķirošā nozīme tādā kampaņā no Maskavas puses," – raksta Eikss.

Galu galā raksta autors secināja: lai uzvarētu Krieviju karā, patlaban NATO nepieciešams attīstīt stratēģiju jūrā.

Ziņu lente
0