"Kijevas nekaunība pārkāpj robežas": politologs komentēja Angelas Merkeles paziņojumu

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasКанцлер ФРГ Ангела Меркель выступает на 53-й Мюнхенской конференции по безопасности
Канцлер ФРГ Ангела Меркель выступает на 53-й Мюнхенской конференции по безопасности - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācijas kanclere Angela Merkele ieteica Kijevai izvēlēties "gudru pieeju" jautājumā par incidentu Melnajā jūrā. Politologs Leonīds Savins komentēja viņas paziņojumu, atzīmējot, ka Ukrainas valdība pārkāpusi visas starptautisko attiecību robežas.

RĪGA, 30. novembris – Sputnik. Kijevai ir jāparāda "gudra pieeja" jautājumā par incidentu ar kuģiem Melnajā jūrā. Risinājums iespējams tikai dialoga ietvaros, paziņoja Vācijas kanclere Angela Merkele, vēsta RIA Novosti.

"Plānoju apspriest šo tēmu ar Krievijas prezidentu (Vladimiru Putinu – red.) "divdesmitnieka" samitā. Mēs par to parūpēsimies, taču lūdzam Ukrainas pusi saglabāt gudru pieeju. Mēs zinām, ka varam to atrisināt tikai saprātīgi un tikai pārrunās viens ar otru, jo militārs risinājums nav iespējams," – paziņoja Merkele Vācijas un Ukrainas foruma atklāšanas pasākumā Berlīnē.

Politologs, informatīvi analītiskā izdevuma "Ģeopolitika" galvenais redaktors Leonīds Savins radio Sputnik ēterā komentēja šo paziņojumu.

"Rietumi nevar atbalstīt tādu partneri, turklāt vēl ar noteikumiem, ko izvirza Kijeva. Ir zināmi rāmji, robežas starptautiskajās attiecībās, ko nav ieteicams pārkāpt. Ne tikai Vācija, bet arī citas Eiropas valstis jau saprot, ka tagadējā Ukrainas režīma nekaunība pārkāpj visas robežas.

Virknē incidentu, kuros Ukraina piešķir sev cietušās puses lomu, ir fakti un pierādījumi, kuri apliecina – tās bija tīšas provokācijas.

Piemēram, runa ir par pēdējo incidentu Kerčas šaurumā. Turklāt jāņem vērā lielo Eiropas valstu – Vācijas, Francijas un citu – intereses par sadarbību ar KF. Ukraina visiem spēkiem cenšas kaitēt normālām attiecībām mūsu starpā ekonomikas, tirdzniecības, biznesa un politikas jomās.

Kijevas prasības piešķirt dažādu palīdzību, aizsargāt Ukrainas intereses starptautiskajos laikumos rada Eiropas politiķu neizpratni.

Domāju, jo tālāk, jo biežāk Ukrainas elites pārstāvju nekaunīgā uzvedība radīs ne tikai bažas, bet arī konkrētu eiropiešu rīcību," – norādīja Leonīds Savins.

Provokācija Kerčas šaurumā

25. novembra rītā Ukrainas JKS kuģi "Berdjansk", "Nikopoļ" un "Jani Kapu" pārkāpa Krievijas valsts robežu un vairākas stundas veica bīstamus manevrus, neatbildot uz Krievijas robežsardzes likumīgajām prasībām.

Отдыхающие занимаются виндсерфингом на Павло-Очаковской косе Азовского моря в Ростовской области - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eiropas Savienība pavērš spēkus pret Azovas jūru. Kas tagad notiks

Kuģi tika aizturēti, uz tiem bija 24 Ukrainas karavīri, tostarp – Ukrainas Drošības dienesta darbinieki, kuri, saskaņā ar Krievijas Drošības dienesta rīcībā esošo informāciju, koordinēja provokācijas.

Ierosināta krimināllieta par valsts robežas pārkāpšanu.

Krievijas prezidents incidentu raksturoja kā iepriekš sagatavotu provokāciju, ko Ukrainas prezidents Petro Porošenko izmantojis kā ieganstu ārkārtas situācijas ieviešanai Ukrainā prezidenta vēlēšanu priekšvakarā.

Krievijas valsts vadītājs uzsvēra, ka robežsargi izpildījuši savu pienākumu, aizsargājot valsts robežu.

Ziņu lente
0