Ukraina lūgs Turciju slēgt Bosfora šaurumu

© Sputnik / Руслан Кривобок / Pāriet pie mediju bankasСтраны мира. Турция
Страны мира. Турция - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas Jūras kara spēku komandieris Igors Vorončenko pauda pārliecību, ka pasaules valstu līderi atzīst Krievijas agresiju pret Ukrainu.

RĪGA, 30. novembris — Sputnik. Kijeva iecerējusi lūgt pasaules sabiedrību slēgt Bosfora šaurumu Krievijas kuģiem, pēc incidenta Melnajā jūrā, paziņoja Ukrainas Jūras kara spēku komandieris Igors Vorončenko, vēsta RIA Novosti.

Viņš pauda pārliecību, ka pasaules valstu līderi atzīst Krievijas agresiju pret Ukrainu.

Посол РФ в Эстонии Александр Петров - Sputnik Latvija
Krievijas vēstnieks Igaunijā pastāstīja par sarunu valsts Ārlietu ministrijā

Kuģniecību Bosfora un Dardanelu šaurumā regulē 1936. gadā pieņemtā Montrē konvencija. Miera laikā Melnās jūras reģiona valstīm ir tiesības izvest cauri šaurumiem karakuģus, iepriekš brīdinot par to Turcijas varasiestādes. Turcija var slēgt šaurumus tikai kara gadījumā, turklāt visām karojošajām pusēm.

JKS komandiera paziņojumu komentēja arī Krievijas Federācijas padomes locekļi. Piemēram, Starptautisko lietu komisijas priekšsēdētāja vietnieks Vladimirs Džabarovs atgādināja, ka Ukraina un Krievija nekaro, un Ukrainas ieviestais karastāvoklis ir Kijevas iekšējā lieta.

"Šīs doktrīnas izpildīšanai nav absolūti nekāda pamata," – uzsvēra senators.

Provokācija Kerčas šaurumā

25.novembra rītā Ukrainas JKS kuģi "Berdjansk", "Nikopoļ" un "Jani Kapu" pārkāpa Krievijas valsts robežu un vairākas stundas veica bīstamus manevrus, neatbildot uz Krievijas robežsardzes likumīgajām prasībām.

Отдыхающие занимаются виндсерфингом на Павло-Очаковской косе Азовского моря в Ростовской области - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eiropas Savienība pavērš spēkus pret Azovas jūru. Kas tagad notiks

Kuģi tika aizturēti, uz tiem bija 24 Ukrainas karavīri, tostarp – Ukrainas Drošības dienesta darbinieki, kuri, saskaņā ar Krievijas Drošības dienesta rīcībā esošo informāciju, koordinēja provokācijas.

Ierosināta krimināllieta par valsts robežas pārkāpšanu.

Krievijas prezidents incidentu raksturoja kā iepriekš sagatavotu provokāciju, ko Ukrainas prezidents Petro Porošenko izmantojis kā ieganstu ārkārtas situācijas ieviešanai Ukrainā prezidenta vēlēšanu priekšvakarā.

Krievijas valsts vadītājs uzsvēra, ka robežsargi izpildījuši savu pienākumu, aizsargājot valsts robežu.

Ziņu lente
0