Vienpadsmit NATO valstis palielinājušas militāros izdevumus līdz 2% IKP

© Mandel NGAN / AFPФлаги стран членов НАТО
Флаги стран членов НАТО - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban NATO locekļi Eiropā aizsardzībai vidēji tērē mazāk nekā 1,5% IKP salīdzinājumā ar 3%, kas tika atvēlēti aizsardzībai aukstā kara beigās.

RĪGA, 13. novembris — Sputnik. Vienpadsmit no 29 NATO dalībvalstīm, palielinājušas militāros izdevumus līdz 2% no iekšzemes kopprodukta, paziņojis Ziemeļatlantijas alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, vēsta RIA Novosti.

"Situācija ir dažāda, taču tā ir daudz labāka, nekā pirms trim gadiem, kad mērķi – 2% IKP nodrošināja trīs alianses locekļi, bet tagad – vēl astoņi sabiedrotie," – viņs precizēja NATO rūpniecības forumā Berlīnē.

Stoltenbergs atzīmējis pozitīvu tendenci – sabiedrotie pārtraukuši samazināt aizsardzības izdevumus, taču atzinis, ka no alianses valstīm ir "ārkārtīgi grūti saņemt politisku atbalstu".

Patlaban NATO locekļi Eiropā aizsardzībai vidēji tērē mazāk nekā 1,5% IKP salīdzinājumā ar 3%, kas tika atvēlēti aizsardzībai aukstā kara beigās.

Военный эстонской армии - Sputnik Latvija
Vašingtona novērtēs: Igaunija piešķirs rekordlielu summu aizsardzībai

2014. gadā alianses samitā Bukarestē tika pieņemts lēmums par to, ka perspektīvā visām NATO valstīm jānodrošina aizsardzības izdevumi 2% apmērā no IKP. ASV prezidents vairākkārt aicinājis partnerus pildīt vienošanos, piedraudot, ka pretējā gadījumā ASV ierobežos dalību kopējās programmās. Vasarā NATO samitā Briselē Donalds Tramps nosprauda jaunu mērķi – 4%.

NATO rūpniecības forums ir galvenais stratēģiskā dialoga laukums ar ražotājiem aizsardzības un drošības jomās. Forums tiek organizēts ar Stoltenberga atbalstu sadarbībā ar NATO komandieri transformācijas jautājumos ģenerāli Andrē Lanatu un ģenerālsekretāra palīgu aizsardzības investīciju jautājumos Kamilu Grandu.

Ziņu lente
0