Vašingtona novērtēs: Igaunija piešķirs rekordlielu summu aizsardzībai

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas izdevumi aizsardzībai nespēs kardināli mainīt situāciju no valsts armijas spēka aspekta, taču ASV valdība to novērtēs. Pie tāda slēdziena nonācis Stratēģiskās konjunktūras centra direktors Ivans Konovalovs.

RĪGA, 20. septembris — Sputnik. Igaunijas Ministru kabineta locekļi panākuši principiālu vienošanos par valsts budžetu 2019. gadam, informēja Sputnik Igaunija, atsaucoties uz IR MK preses dienestu.

Панорама города-призрака бывшей советской военной радиолокационной станции возле Скрунды - Sputnik Latvija
Viedoklis
Izlaupījuši un atdevuši NATO. Baltijas valstīs atstātā Padomju armijas mantojuma liktenis

Nākamā gada budžeta kopējais apjoms pārsniedz 11 miljardus eiro, no kuriem aptuveni 590 miljoni paredzēti aizsardzības vajadzībām. Šādi militārie izdevumi sasniedz rekordu Igaunijas vēsturē. Valsts premjerministrs Jiri Ratass aplēsa, ka tas ir "vairāk nekā 2,1% mūsu IKP".

Kopumā, vērtējot finansiālo stāvokli valstī, Ratass to nodēvēja par "ļoti labu". Viņš uzsvēra, ka 2019. gada budžets sastādīts ar nominālu proficītu un strukturāli sabalansēts.

Igaunijas valsts budžeta projektu plānots apstiprināt valdības sēdē nākamnedēļ, pēc tam dokuments tiks iesniegts parlamentā. "Tautas kalpu" debates par nākamā gada budžetu turpināsies līdz decembrim, pēc tam parlamentam jāapstiprina atbilstošais likums.

Vašingtona igauņu kaismi novērtēs

Šādu viedokli, komentējot Tallinas plānotos militāros izdevumus, Sputnik pauda Stratēģiskās konjunktūras centra direktors Ivans Konovalovs.

Оперативно-тактический ракетный комплекс Искандер - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Iskander M" – Krievijas drošības ķīla pret NATO draudiem Baltijā

"Jebkurā gadījumā šie tēriņi nevar kardināli mainīt igauņu mazās, pundurarmijas situāciju. Nopietnus kaujas uzdevumus tā nespēs risināt sava nelielā skaita un ne īpaši teicamā ekipējuma dēļ. Tāpēc Baltijas valstis, tostarp arī Igaunija pieprasa no ASV un NATO pastiprināt militāro klātbūtni Baltijas teritorijā," – pastāstīja eksperts.

Turklāt Konovalovs atgādināja, ka ārvalstu spēku dislokācija ienes republiku budžetā "ļoti labu naudu".

Ziņu lente
0