Tramps pastāstījis, kāpēc nevēlas cīnīties ar klimata izmaiņām

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasASV prezidents Donalds Tramps
ASV prezidents Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidents Donalds Tramps atklāja iemeslus, kuru dēļ nevēlas piešķirt līdzekļus cīņai pret klimata izmaiņām.

RĪGA, 15. oktobris — Sputnik. ASV prezidents Donalds Tramps pavēstījis, ka nevēlas "zaudēt triljoniem dolāru" klimata izmaiņu seku likvidācijai, ziņo RIA Novosti.

Intervijā telekanālam CBS Trampam tika uzdots jautājums par to, vai viņš tic klimata izmaiņām.

"Es domāju, kaut kas notiek, kaut kas mainās, taču pēc tam mainās atpakaļ. Es nezinu, vai par to būtu atbildīgs cilvēks," – atbildēja Tramps.

"Es nevēlos piešķirt triljoniem dolāru un zaudēt miljoniem darba vietu, es nevēlos nokļūt tik neizdevīgā stāvoklī," – skaidroja ASV prezidents.

Viņš noraidīja argumentu par to, ka zinātnieki ir vienisprātis – klimats pārsvarā mainās cilvēka darbības dēļ, un izmaiņas kļūst bīstamas.

"Arī zinātniekiem ir savas politiskās nostādnes," – konstatēja Tramps.

Iepriekš ASV prezidents paziņoja, ka ASV atkāpsies no Parīzes vienošanās, kuras dalībnieki uzņēmušies saistības būtiski samazināt izmešus atmosfērā.

Starptautiskie eksperti klimata izmaiņu jomā aicina pilnībā pārtraukt CO2 izmešus atmosfērā līdz 2050. gadam, lai pārtrauktu ekosistēmu iznīcināšanu, teikts atskaitē, ko oktobrī sagatavoja Starpvaldību klimata izmaiņu komisija.

ASV prezidents Donalds Tramps. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Eksperts par riskiem ASV, kas saistīti ar Parīzes nolīgumu klimata jautājumos

Dokumentā cita starpā demonstrēta virkne seku, ko nesīs klimata izmaiņas. No tām būtu iespējams izvairīties, ierobežojot globālo sasilšanu par 1,5° C salīdzinājumā ar 2° C vai vairāk. Piemēram, globālās sasilšanas apstākļos par 1,5°C līdz 2100. gadam jūras līmeņa pieaugums pasaulē būs par desmit centimetriem mazāks nekā apstākļos, ja temperatūra pieaugs par 2°C.

Eksperti ir pārliecināti, ka globālās sasilšanas ierobežošanai par 1,5°C nepieciešami "ātri un tālejoši procesi, kas skar enerģētiskās un rūpniecības sistēmas, kā arī ēkas, transportu un pilsētas.

Starpvaldību klimata izmaiņu komisija (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) – vispasaules struktūra, atbildīga par zinātniskās informācijas izvērtēšanu jautājumos par klimata izmaiņām, tā ietekmi un potenciālajiem nākotnes riskiem kā arī iespējamiem atbildes variantiem.

Parīzes vienošanās, ko 2015. gada decembrī pieņēma 195 valstis ANO vispārējās konvencijas par klimata pārmaiņām ietvaros, nosprauda mērķi noturēt vidējās temperatūras pieaugumu pasaulē zem 2°C salīdzinājumā ar pirmsindustriālo laikmetu, kā arī veikt pasākumus, lai ierobežotu temperatūras pieaugumu līdz 1,5°C salīdzinājumā ar pirmsindustriālo laikmetu.

Ziņu lente
0