Lavrovs ANO: Rietumvalstis pasludinājušas sevi par "pasaules līderiem"

© Sputnik / Роман Махмутов / Pāriet pie mediju bankasKrievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova uzruna ANO Ģenerālās asamblejas 73. sesijā Ņujorkā
Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova uzruna ANO Ģenerālās asamblejas 73. sesijā Ņujorkā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ārpolitikas ministrs atbildēja uz vairāku rietumvalstu centieniem diktēt pasaulei vienpusējus lēmumus un izmantot viltus ieganstus agresijai pret pasaules neatkarīgajām valstīm un valdībām.

RĪGA, 30. septembris — Sputnik. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs uzstājās 73. ANO Ģenerālajā asamblejā, kurā viņš kritiski novērtēja rietumvalstu vēlmi pasludināt sevi par "pasaules līderiem" un devalvēt starptautiskos likumus, vēsta Sputnik Igaunija.

Sergeja Lavrova uzstāšanās teksts krievu valodā publicēts Krievijas ĀM oficiālajā mājaslapā.

Krievijas ārpolitikas ministrs atgādināja, ka pasaule pēdējo desmit gadu laikā novērojusi divus dažādi virzītus procesus.

No vienas puses, top jauni ekonomiskās izaugsmes centri, palielinās tautu tieksme saglabāt suverenitāti, izvēloties nacionālajai, kultūras, konfesionālajai identitātei piemerotus attīstības modeļus.

Здание МИД РФ - Sputnik Latvija
Politika
Krievijas ĀM izsmēja ASV "Krimas deklarāciju"

No otras puses, piebilda diplomāts, arvien manāmāka kļūst "vairāku rietumvalstu vēlme saglabāt savu pašpasludināto "pasaules līderu statusu, bremzēt nenovēršano objektīvo daudzpolaritātes procesu". Ar šo mērķi lietā tiek likts viss, pat politiskā šantāža, ekonomiskais spiediens un rupjš spēka pārsvars, viņš uzsvēra.

"Šādu pretlikumīgu darbību rezultātā tiek devalvēti starptautiskie likumi, uz kuriem balstās pēckara pasaules kārtība. Mēs dzirdam skaļus paziņojumus, kuri ne vien apšauba starptautisko līgumu juridisko spēku, bet arī deklarē vienpusēju šauru savtīgu pieeju prioritāti pār ANO ietvaros pieņemtajiem lēmumiem," paziņoja Lavrovs.

Necienīga rietumvalstu uzvedība

Pēc Krievijas ĀM vadītāja domām, šādas rietumvalstu politikas dēļ diplomātiju, pārrunu un kompromisu kultūru nomaina diktāts, eksteritoriālas vienpusējas sankcijas, kas tiek ievietas bez ANO Drošības padomes piekrišanas. "Šādi pasākumi, kas aptver jau desmitiem valstu, ir ne vien nelikumīgi, bet arī neefektīvi — kā to apstiprina, piemēram, vairāk nekā pusgadsimtu ilgā Kubas blokāde no ASV puses, ko nosoda visa starptautiskā sabiedrība," — piebilda ministrs.

Viņš atklāti tiešā veidā pārmeta Rietumiem viltus ieganstu pielietošanu militāriem uzbrukumiem un centieniem ekonomiski un finansiāli iznīcināt citas valstis:

"Labi atceramies, cik reizes viltus iegansti tika izmantoti intervences un karu uzsākšanas attaisnošanai, kā tas bija Dienvidslāvijā 1999.gadā, Irākā 2003.gadā un Lībijā 2011.gadā."

Viņš norādīja, ka tās pašas metodes tiek praktizētas šodien attiecībā pret Sīriju, kuras teritorija šī gada 14. aprīlī tika apšaudīta ar raķetēm ar absolūti falsificētu ieganstu — dažas stundas pirms tam, kad starptautiskajiem inspektoriem bija jāierodas inscenētā incidenta vietā.

ASV Jūras kara spēku kuģi jūrā - Sputnik Latvija
ASV gatavo jaunu provokāciju ar ķīmiskajiem ieročiem Sīrijā

Brīdinām: jaunas teroristu un viņu atbalstītāju provokācijas ar ķīmisko ieroču pielietošanu nav pieļaujamas, ANO tribīnē paziņoja Krievijas ĀM vadītājs.

Diktāts ir jāizmet vēstures mēslainē

Krievijas ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs aicināja visas pasaules valstis atcerēties prasmi vienoties un izmest "vēstures mēslainē" diktātu un spaidus.

Viņš norādīja: "Nevaram pieļaut, lai šajā posmā mēs visi nolaistos zem ANO Nolikuma augsto mērķu un principu, tās dibinātāju saistību līmeņa nākamo paaudžu priekšā."

"Lai būtu par viņu mantojuma cienīgiem, jāatsauc atmiņā māksla vienoties. Tikai uz vienlīdzības un savstarpējas cieņas pamata var risināt daudzās mūsdienu problēmas. Diktāts un spaidi, kas raksturīgi koloniālajam laikmetam, ir reizi un par visām reizēm jānodod arhīvā, un labāk pat — jāizmet vēstures mēslainē," — uzsvēra ministrs.

Kā iepriekš ziņots, no šī gada 25. septembra līdz 1. oktobrim Ņujorkā norisinās  ANO Ģenerālās asamblejas 73.sesija. Valstu, valdību, kā arī ĀM vadītāji apspriež aktuālos starptautiskās politikas jautājumus. Krievijas delegāciju vada Sergejs Lavrovs.    

Ziņu lente
0