Psiholoģe: stress sakarā ar atgriešanos darbā ir salīdzināms ar šķiršanās stresu

© Sputnik / Сергей Пивоваров / Pāriet pie mediju bankasОтдых на море
Отдых на море - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Psiholoģe Aļona Ņikoļska stāsta, kā pēc atvaļinājuma atgriezties ierastajā darba ritmā, nekļūstot par "atvaļinājuma sindroma" upuri, un kādēļ visi svarīgie jautājumi ir jāatliek uz 7 dienām.

RĪGA, 22. septembris – Sputnik. Neierasti siltais septembris nekādā veidā neveicina ražīgu darbu birojā. Visas domas joprojām mājo tur – atvaļinājuma eiforijā. Kā pareizi pārslēgties uz ierasto darba režīmu pēc atvaļinājuma, nezaudējot tūrisma iespaidus, un nenomainīt atpūtušās cilvēka stāvokli uz ierasto "nogurumu"? Par savām rekomendācijām radio Sputnik Baltkrievija klausītājiem pastāstīja psiholoģe Aļona Ņikoļska.

Улица Риги - Sputnik Latvija
Psihologs iesaka, kā pārvarēt sezonālo nomāktību

"Pastāv tāds jēdziens — "atvaļinājuma sindroms", jo daudziem pēc atvaļinājuma sākas depresija, kas saistīta ar nevēlēšanos atgriezties darbā. Parasti tas ir saistīts ar to, ka saules gaismas rezultātā organismā izdalās serotonīns – tas ir prieka hormons. Taču pastāv arī cits hormons – melatonīns, kurš spēj izraisīt depresiju. Tā kā pārsvarā mums ir drēgns un apmācies laiks, līdz ar to melatonīna mums izdalās vairāk, nekā nepieciešams. Un atgadās nomāktība un apātija. Tiek uzskatīts, ka stress, ko mēs izjūtam, kad atgriežamies darbā pēc atvaļinājuma, ir salīdzināms ar šķiršanās vai atlaišanas stresu. Lai nezaudētu nervu šūnas, darba procesā jāatgriežas pakāpeniski," — saka psiholoģe.

Sputnik viešņa sniedz dažus lietderīgus padomus, kā bez īpašiem emocionāliem zaudējumiem atgriezties darba rutīnā.

Pirmkārt, no atvaļinājuma ir jāatgriežas savlaicīgi – 3-4 dienas pirms iziešanas darbā, lai ļautu organismam pārkārtoties, nevis mesties darba ritmā uzreiz pēc principa "no kuģa uz balli".

"Ja ir iespēja, izejiet darbā ceturtdien. Jūs pastāstīsiet kolēģiem par atvaļinājuma iespaidiem, par emocijām un pirkumiem, un tā diena arī paies, un tad jau piektdiena būs klāt, darba nedēļas beigas un divas brīvdienas. Tādējādi iekšēji jums būs vieglāk noskaņoties darbam," — iesaka Ņikoļska.

"Turklāt savlaicīgi jāpārdomā, kad tieši jūs dosieties atvaļinājumā, kas jums ir jāizdara pirms tā, atvaļinājuma laikā un uzreiz pēc tā. Līdz atvaļinājumam sevi maksimāli jānoslogo ar darbiem un darīšanām, izdarot visu iespējamo priekšlaicīgi. Lietderīgāk būtu uzrakstīt darāmo darbu sarakstu un izvēlēties 3-4 galvenos punktus, ko nāksies atrisināt uzreiz pēc atgriešanās darbā, tādējādi jums jau būs gatavs rīcības plāns.

Pirmajā darba dienā piecelieties agrāk, neskrieniet uzreiz uz darbu, sarīkojiet sev patīkamu atslābināšanos, ieejiet kafejnīcā, paņemiet kaut ko garšīgu, izdariet sev kaut ko patīkamu. Un nenoslogojiet sevi ar sarežģītiem darbiem pirmo 7 darba dienu laikā, tas ir bezjēdzīgi, jūs vienalga nebūsiet efektīvi," — iesaka Ņikoļska.

Dodiet sev tiesības un laiku bez steigas uzsākt darba procesu, neķerieties pie darba pirmajā nedēļā, atlieciet visu uz 7 dienām, rezumē psiholoģe.

Ziņu lente
0