Laiks, atpakaļ: Junkers sola atcelt pulksteņa pagriešanu

© Sputnik / Sergey MelkonovPulksteņis Laima
Pulksteņis Laima - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sarunā ar vācu telekanālu ZDF Junkers apsolīja, ka Eirokomisija izskatīs šo jautājumu šodien, un viņš pats personīgi iestāsies par pulksteņa pagriešanas atcelšanu.

RĪGA, 31. augusts — Sputnik. Eirokomisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers sola atcelt pāreju uz ziemas laiku, vēsta DW.com.

Pēc viņa sacītā, lēmums tika pieņemt pēc tam, kad 80% ES pilsoņu, kuri piedalījās Eirokomisijas aptaujā, izteicās par laika pagriešanu divreiz gadā. Kopumā aptaujā piedalījās 4,6 miljoni cilvēku, kas padarīja to par lielāko ES vēsturē.

Pulksteņi - Sputnik Latvija
Latvijas valdība atbalstījusi atteikšanos no pārejas uz ziemas laiku

Sarunā ar vācu telekanālu ZDF Junkers apsolīja, ka Eirokomisija izskatīs šo jautājumu šodien, un viņš pats personīgi iestāsies par pulksteņa pagriešanas atcelšanu.

"Mēs veicām pētījumu, saņēmām miljoniem atbilžu. Es uzskatu, ka nākotnē cauru gadu jābūt tikai vasaras laikam, un tas notiks," pateica Junkers.

Atsevišķās ES valstīs laiks tiek pagriezts jau desmitiem gadu. 1981. gadā ES izdeva direktīvu sēriju, lai kontrolētu laika pāreju visā blokā. Šobrīd ES dalībvalstis pāriet uz vasaras laiku marta pēdējā svētdienā un uz ziemas laiku oktobra pēdējā svētdienā.

Pārejas atbalstītāji uz vasaras laiku apgalvo, ka vasarā tas palīdz ietaupīt elektroenerģiju un uzlabot darba ražīgumu, pretinieki saka, ka laika pagriešana ir veselīgai kaitīga. Eirokomisija atklāja, ka solītā ekonomija patiesībā ir minimāla.

Taču, ja pārmaiņas tiešām notiks, tad ne uzreiz: no sākuma lēmums jāpieņem Eirokomisijai, bet pēc tam tas tiks nosūtīts Eiroparlamenta apstiprināšanai un visām 28 dalībvalstīm.    

Ziņu lente
0