Protesti vācu Hemnicā: visā varētu būt vainojama policija

© Bernd Thissen / dpa / AFPPolicija
Policija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācijā namdari nogalinājušā Irākas migranta aresta orderis tika publicēts Internetā, kas uzsāka runas par iespējamiem policijas sakariem ar antimigrantu grupām.

RĪGA, 31. augusts — Sputnik. Vācijā cenšas noskaidrot, kurš paziņojis slepkavības detaļas Saksijas Hemnicā galēji labējām grupām, kas noveda pie asiem protestiem, vēsta BBC.

Šonedēļ Hemnicā, Austrumvācijā, aizritēja daudzu tūkstošu galēji labēji noskaņoto cilvēku protesti, jauna demonstrācija tika gaidīta arī vakar. Vietējās varasiestādes palūgušas federālās policijas palīdzību. Uzsāktas 10 lietas pret protestētājiem, kuri svētdien nodemonstrēja valstī aizliegto nacistu sveicienu. Tāpat policija meklē trīs vīriešus, kuri trešdien ar ķēdi piekāva migrantu Vismārā, valsts ziemeļos.

Мигранты с Ближнего Востока в Стамбуле - Sputnik Latvija
Politika
Vācija sāk nosūtīt bēgļus atpakaļ uz ES valstīm

Viss sākās ar to, ka svētdienas rītā pie pilsētas festivāla sākās "internacionāls" kautiņš. Trīsdesmit gadus vecs namdaris vārdā Daniels H. Tika ievainots ar naža dūrienu un slimnīcā mira. Vēl divi vīrieši 33 un 38 gadu vecumā guva nopietnus ievainojumus. Kautiņa iemesli nav zināmi, taču policija noliedz baumas par to, ka Daniels aizstāvējis sievieti no izvarošanas.

Pirmdien tika arestēti 22 gadus vecs Irākas pilsonis un 23 gadus vecs Sīrijas pilsonis, kuriem tika izvirzītas apsūdzības sakarā ar slepkavību. Taču irākieša aresta orderi kāds publicēja Internetā, ar visām detaļām, tostarp, naža dūrienu skaitu, upura, cietušo, liecinieku un tiesneša pilnos vārdus, kā arī irākieša adresi. Orderi uzreiz publicēja galēji labējo portāli.

Šī informācijas noplūde, ļoti netipiska Vācijai, kur vienmēr stingri tiek ievērotas juridiskās formalitātes, uzsāka runas par iespējamu policijas saikni ar antimigrantu grupām. Martins Duligs, Saksijas valdības vicepremjers, nosauca notikušo par skandālu.

Ziņas par migrantu noziegumu, kurus papildināja Internetā nonākušais aresta orderis, pamudināja simtus un vēlāk jau tūkstošus galēji labējos ekstrēmistus iziet ielās. Pirmdien galēji labējo demonstrācijā piedalījās 6 tūkstoši cilvēku, savukārt antifašistu — ap tūkstoti. Daži cilvēki guvuši ievainojumus.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterrešs - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vai migranti nes labumu ekonomikai? ANO uzskata, ka jā

Saskaņā ar Saksijas Iekšlietu ministrijas paziņojumu, galēji labējie aktīvisti ieradās Hemnicā ne vien no citiem Austrumvācijas rajoniem, bet arī no Berlīnes un valsts rietumu reģioniem, tādiem kā Lejassaksija un Ziemeļreina-Vestfālene.

Hemnicā ir diezgan daudz labējās partijas "Alternatīva Vācijai" un Eiropas antiislāmistu kustības "PEGIDA" atbalstītāju. Saskaņā ar atsevišķiem datiem, abas grupas aicināja rīkot jaunus protestus ceturtdien un sestdien.

Vietējās varasiestādes apsūdz sakarā ar to, ka tās pārstāja kontrolēt situāciju. Policijas pārstāvis atzina, ka no paša sākuma ielās bija pārāk mazs policistu skaits.    

Ziņu lente
0