Krievijā pastāstīja, kā atbildēs uz NATO militārajām mācībām Norvēģijā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO valstu un to partneru centieni demonstrēt spēku Krievijai beigsies nesekmīgi, uzskata Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba Kara akadēmijas priekšnieka vietnieks Sergejs Čvarkovs.

RĪGA, 25. augusts — Sputnik. Krievija atbildēs uz NATO mācībām, lielākajām kopš 2002. gada, kas notiks šī gada oktobrī un novembrī Norvēģijā. Maskava izmantos diplomātiskus un militārus pasākumus, informēja Krievijas Ārlietu ministrijas īpašo uzdevumu vēstnieks, Krievijas pārstāvis Arktiskajā padomē Vladimirs Barbins, vēsta RIA Novosti.

Mācībās Trident Juncture, kas pārsvarā aizritēs Norvēģijā un tuvējos Ziemeļatlantijas un Baltijas jūras rajonos, piedalīsies aptuveni 40 tūkstoši karavīru no vairāk nekā 30 valstīm — ne tikai NATO locekļi, bet arī militārā bloka partneri. Plānots, ka mācībās piedalīsies līdz 10 tūkstoši transporta līdzekļu, 120 lidaparāti un 70 kuģi. NATO valstu spēki jau sākuši ierasties Norvēģijā. NATO apvienoto spēku Eiropā komandieris Kērtiss Skaparoti uzsvēra, ka manevri Trident Juncture demonstrēšot alianses iespējas Krievijas savaldīšanas jautājumā.

Международные военные учения Summer Shield XIV в Латвии - Sputnik Latvija
Viedoklis
Manevri Namejs 2018: kā Latvija gatavojas pilsoņu karam

Vladimirs Barbins, komentējot gaidāmos manevrus, konstatēja, ka Krievijas un Rietumu attiecību saasināšanās skārusi arī Arktiku. Viņš atgādināja, ka uz arktiskajiem projektiem naftas un gāzes nozarē attiecinātas sankcijas, pārtraukti militārie sakari, Rietumi aktīvi iesaista NATO reģiona lietās un paplašina alianses spēku klātbūtni pie Krievijas robežām.

"2018. gada jūlijā panākta vienošanās par jaunas NATO apvienoto bruņoto spēku struktūras veidošanu ar galveno mītni Norfolkā, Virdžīnijas štajā, kuras kompetencē būs visi jautājumi, kas skar sakaru aizsardzību Arktikas un Atlantijas zonā," — piebilda Barbins.

Tāpat vēstnieks atzīmēja, ka kaujas dežūru no jauna sākusi ASV 2. flote, kas bija izformēta pēc aukstā kara beigām. Tās vienības pārsvarā dislocētas Ziemeļatlantijā.

"Visus šos faktorus ir jāņem vērā un savlaicīgi jāizstrādā nepieciešamās atbildes: gan diplomātiskās, gan militārās. Pie tam mēs vēl joprojām dodam priekšroku civilizētām pārrunām visos strīdīgajos jautājumos, lai nodrošinātu mieru un stabilitāti Arktikā ar starptautiskās sadarbības attīstības starpniecību," — paskaidroja Barbins.

Cīņa par Arktiku

Savukārt Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba Kara akadēmijas priekšnieka vietnieks Sergejs Čvarkovs, komentējot gaidāmās NATO mācības Norvēģijā, informēja, ka šie manevri var veidot ASV plāna elementu ar mērķi saasināt situāciju Arktikā, kas kavēs Krievijas veiktos kontinentālā šelfa pētījumus.

Čvarkovs atzīmēja, ka ASV uzskata, ka to nacionālās intereses Arktikā ir fundamentālas, un gatavas aizstāvēt tās patstāvīgi vai sadarbībā ar citām valstīm.

"Nevar izslēgt, ka virkne mūsu tā saucamo partneru labprāt iegūtu vismaz kaut kādus trumpjus, lai saasinatu situāciju reģionā. Un visas šīs problēmas kavēs savaldīt tā saucamo konkurentu teritoriālo ekspansiju," — paskaidroja Čvarkovs.

Vienlaikus Čarkovs uzsvēra, ka "Krievijas interesēm šajā reģionā (Arktikā — red.) ir nacionālo interešu raksturs, un šajā sakarā mēs esam gatavi to aizstāvēt no visiem tīkojumiem".

Viņš piebilda, ka "ASV un NATO spēku demonstrācija Arktikā  būs neveiksmīga".     

Ziņu lente
0