Sākusies "Ziemeļu straumes 2" pirmo cauruļu ielikšana

© © Nord Stream 2"Ziemeļu straumes 2" cauruļi
Ziemeļu straumes 2 cauruļi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neskatoties uz politiskajām domstarpībām par "Ziemeļu straumes 2" projektu, gāzesvada celtniecība norit pēc plāna – Vācijā sākusies pirmo cauruļu ielikšana.

RĪGA, 8. augusts — Sputnik. Vācijā sākusies nākotnes gāzesvada "Ziemeļu straumes 2" pirmo cauruļu ielikšana, paziņoja Uniper (viens no Gazprom projekta Eiropas partneriem) finanšu direktors Kristofers Delbriks, vēsta RIA Novosti.

"("Ziemeļu straumes 2" — red.) pirmo cauruļu ielikšana Vācijā… sākās jūlija beigās," pateica viņš telefona konferences laikā 7. augustā.

Трубы для строительства газопровода Северный поток-2 - Sputnik Latvija
Vācijā sākušies "Ziemeļu straumes 2" cauruļu izvilkšanas sagatavošanās darbi

Iepriekš ziņota, ka kuģis Castoro 10 uzsācis sagatavošanās darbus cauruļu ielikšanai "Ziemeļu straumes 2" projekta ietvaros.

"Ar astoņu enkuru palīdzību kuģis Castoro 10 ieņēmis sākuma pozīciju seklajos ūdeņos Lībminas tuvumā. Darbu procesā caurules tiek sametinātas kopā uz kuģa klāja vienotā ķēdē un tiek ievilktas krastā ar vinčas palīdzību, lai savienotu "Ziemeļu straumes 2" krasta objektus ar jaunā gāzesvada jūras daļu," paziņoja 25. jūlijā projekta operators — kompānija Nord Stream 2 AG.

Vienlaikus turpinās sagatavošanās darbi sekojošai cauruļu ielikšanai Greifsvaldes līcī. Pieci ekskavatori veic 29 kilometrus garās gāzesvada tranšejas izstrādi, paziņoja kompānijā.

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu cauruļvadu izbūvi ar kopējo jaudu 55 miljardu kubikmetru gāzes gadā no Krievijas piekrastes Baltijas jūras dibenā līdz Vācijai, blakus esošajai "Ziemeļu straumei". Vairākās Eiropas valstīs iestājas pret jaunu gāzesvadu celtniecību no Krievijas uz Eiropu, paziņojot par atkarības pastiprināšanās riskiem no Krievijas gāzes.

Труба для Северного потока - 2 - Sputnik Latvija
ASV Kongresā iesniegts likumprojekts par sankcijām pret "Ziemeļu straumi 2"

Krievijā vairākkārt paziņoja, ka "Ziemeļu straume 2" ir tikai un vienīgi komerciāls projekts, un tēze par "kaitējumu Eiropas energodrošībai" neiztur kritiku — tieši pretēji, gāzes transportēšanas maršrutu diversifikācija ļaus samazināt tranzīta riskus un paaugstinās patērētāju gāzes nodrošinātības drošumu. Turklāt "Ziemeļu straumes 2" maršruts līdz Vācijai ir gandrīz par diviem tūkstošiem kilometru īsāks, nekā caur Ukrainu, kas samazina tā piegādes izmaksas.

Pret jaunā gāzesvada celtniecību iestājas arī ASV. Vašingtonā vairākkārt paziņoja, ka kompānijas, kuras strādā "Ziemeļu straumes 2" projektā un ar citiem Krievijas eksporta cauruļvadiem, atrodas sankciju apdraudējumā. Pēc pārrunu rezultātiem ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu Donalds Tramps 16. jūlijā paziņoja, ka ASV konkurēs ar "Ziemeļu straumi 2" ar sašķidrinātās dabasgāzes piegāžu palīdzību.    

Ziņu lente
0