"1-0 Putina labā": samits Helsinkos radījis paniku latviešu elites aprindās

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasKrievijas prezidenta Vladimira Putina un ASV līdera Donalda Trampa tikšanās
Krievijas prezidenta Vladimira Putina un ASV līdera Donalda Trampa tikšanās - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas un ASV samits Helsinkos radījis lielu satraukumu latviešu progresīvās sabiedrības pārstāvju vidū.

RĪGA, 17. jūlijs — Sputnik. Twitter lietotāji Latvijā jau pusstundu pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina un ASV līdera Donalda Trampa tikšanās noslēguma aktīvi apsprieda pārrunu rezultātus.

Šķiet, latviešu sabiedrība ir ļoti sašutusi par notikušo, jo, pēc viņu domām, Donalds Tramps samitā nav izskatījies īpaši labi.

​​"Pēc šodienas Trampa-Putina preses konferences visām Eiropas Savienības valstīm, it īpaši tām, kas pie ES austrumu robežas, būs nopietnas pārdomas. Šī nebija laba diena Latvijas drošībai," — uzskata partijas "Latvijas attīstībai" valdes priekšsēdētājs Juris Pūce.

​"Presenē Tramps izskatās pēc Putina palīga #HelsinkiSummit," — savā lapā Twitter raksta Vilnis Skuja.

Šķiet, līdzīgs viedoklis ir arī latviešu žurnālistam un blogerim Jurim Kažam.

​​​"Pēc Trampa uzstāšanās Helsinkos 1-0 par labu Putinam pret ASV slepeniem un tiesībsargājošiem dienestiem jau sākās runas par impīčmentu vai atstādināšanu 25. konstitūcijas panta ietvaros," — prezidentu pārrunām svītru apakšā pavilka Juris Kaža.

"Tramps NESPĒJ tieši atbildēt, kam viņš tic — amerikāņu izlūkdienestam vai Putinam? Pēc mirkļa Putins smaidot atgaiņā "baumas" par Trampa kompromātu. Realitātes šovs "Čekista laime"," – viedokli pauda izdevuma "Ir" redaktore Nellija Ločmele.

Arī bijusī Latvijas promjerministre Laimdota Straujuma nolēma pakritizēt ASV prezidentu.

​"Noskatījos Trampa- Putina preses konferenci tiešraidē no Helsinkiem. Vai Tramps ir pasaules demokrātijas lielvalsts prezidents? Viņš dziedāja līdzi solistam Putinam," – uzrakstīja Laimdota Straujuma.

Toties Latvijas ārlietu ministra vērtējums bija ieturēts.

​​"Šobrīd nesteigtos ar pāragriem secinājumiem par ASV un Krievijas Helsinku samitu. Drīzumā, atbilstoši ierastai praksei, ceram saņemt ASV puses detalizētu izklāstu NATO sabiedrotajiem, uz principiem balstīts dialogs ir atbalstāms un detaļām ir nozīme," — savus abonentus Twitter tīklā mierināja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Malā nepalika arī pazīstamais polittehnologs Jurģis Liepnieks.

"Trampa/Putina preses konference ļoti interesanta. Trampam šis maksās reitinga punktus. Putins ieguvējs," — savu viedokli pauda polittehnologs.

​Savukārt austrumu politikas pētījumu centra direktors Andis Kudors, šķiet, guvis tik lielu iespaidu Putina un Trampa preses konferencē, ka komentēja teju vai katru teikumu. Kā jau Kudoram ierasts, pie visa vainīgs ir Putins, taču pat tādā situācijā politologs novērtēja epizodi ar futbola bumbu.

​​"Jāatzīst — Putinam labs PR gājiens ar futbola bumbas nodošanu Trampam," — pavēstīja Kudors.

Kārlis Langins apkopoja prezidentu tikšanās rezultātu ar amizantu fotogrāfiju.

​​"Trampa un Putina tikšanās kopsavilkums vienā attēlā," — viņš parakstīja attēlu, kura redzami divi karavīru formās tērpti vīrieši skūpstoties.

Toties profesorei un mediju pētniecei Sandrai Veinbergai, šķiet, joki nav ne prātā.

​​"I feel sorry for Americans," — viņa secināja, papildinot publikāciju ar heštegu #TrumpPutinSummit.

Iepriekš vēstīts, ka abu valstu prezidentu saruna aiz slēgtām durvīm Helsinkos ilga 2 stundas un 10 minūtes.    

Ziņu lente
0