Sievietes-darbaholiķes vairāk pakļautas diabēta riskam

CC0 / pixabay / Мужчина и девушка в деловых костюмах
Мужчина и девушка в деловых костюмах - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ilgstoša darba diena, ko papildina arī mājas darbi, izraisa sieviešu organismā hronisku stresa reakciju, un tas palielina hormonālo traucējumu risku.

RĪGA, 5. jūlijs – Sputnik. Kanādas zinātnieki noskaidrojuši, ka sievietēm, kas strādā vairāk, nekā 45 stundas nedēļā, diabēta attīstības risks paaugstinās par vairāk nekā 60%, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz portālu Science Daily.

Savā pētījumā zinātnieki 12 gadu garumā (no 2003. līdz 2015. gadam) sekoja līdzi 7065 Kanādas vīriešu un sieviešu veselības rādītājiem vecumā no 35 līdz 74 gadiem, izmantojot Nacionālās veselības izmeklēšanas datus un medicīniskos ierakstus.

Пенсионерка - Sputnik Latvija
Latvijas pensionāri ir vieni no strādīgākajiem Eiropā

Dalībniekus iedalīja četrās grupās ar attiecīgu darba stundu skaitu: pirmā strādāja no 15 līdz 33 stundām nedēļā, otra – 34-40 stundas, trešā – 41-44 stundas, un ceturtā – 45 un vairāk stundas.

Rezultātā zinātnieki noskaidroja, ka sievietes, kas strādā 45 un vairāk stundas nedēļā, par 63% biežāk cieta no diabēta, nekā pārējās grupas. Citi riska faktori, tādi kā smēķēšana, fiziskās aktivitātes līmenis vai masas indekss, izrādījās, nespēlē tik nozīmīgu lomu.

Pēc pētnieku sacītā, ilgstoša darba diena, ko papildina arī mājas darbi, izraisa sieviešu organismā hronisku stresa reakciju, un tas palielina hormonālo traucējumu risku, tostarp, arī insulīna rezistences rašanos.

Turklāt sievietēm bieži vienkārši trūkst laika, lai ievērotu veselīgu dzīves veidu, izgulēties un sekot līdzi veselībai.

Tāpat zinātnieki ieteikuši vīriešiem nestrādāt vairāk par 47 stundām nedēļā, savukārt sievietēm, kas ir noslogotas vēl arī ar mājas darbiem, – ne vairāk par 34 stundām.

Ziņu lente
0