Tūkstošais vilciens no Ķīnas – Krievijas, Baltkrievijas, Lietuvas un Kazahstānas panākumi

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasPirmais kombinētais konteineru vilciens, kas tranzītā šķērsoja Kaļiņingradas apgabalu no Eiropas uz Ķīnu
Pirmais kombinētais konteineru vilciens, kas tranzītā šķērsoja Kaļiņingradas apgabalu no Eiropas uz Ķīnu - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kaļiņingradas terminālis – viens no robežu caurlaides punktiem "Zīda ceļā". Ik dienas tie spēj apstrādāt līdz desmit vilcienus. Tuvākajā laikā preces no Ķīnas tiks sūtītas uz Eiropu cauri Krievijai un pāri Baltijas jūrai no Kaļiņingradas ostas.

RĪGA, 24. vilciens — Sputnik. Krievija, Baltkrievija, Lietuva un Kazahstāna uzstādījušas jaunu transporta rekordu. Pa dzelzceļu no Ķīnas uz Eiropu cauri četrām valstīm devies tūkstošais konteineru vilciens 2018. gada laikā, vēsta Sputnik Lietuva.

Āziju un Eiropu saista "Apvienotā transporta un loģistikas kompānija — Eirāzijas dzelzceļa alianse" (ATLK EdzA). To saskāņā ar paritātes principu nodibināja "Krievijas dzelzceļš", "Baltkrievijas dzelzceļš" un "Kazahstānas dzelzceļš". Neskatoties uz Krievijas un Lietuvas saspringtajām attiecībām, kopš 2017. gada septembra Ķīnas preču tranzītā piedalās arī "Lietuvas dzelzceļš" (Lietuvos geležinkeliai).

ATLK EdzA prezidents Aleksejs Groms pastāstīja, ko kompānijai nozīmē tūkstošais vilciens.

"Tūkstošais vilciens daiļrunīgi demonstrē, kā no gada gadā aug mūsu pārvadājumu apjoms un paplašinās to ģeogrāfija. 2016. gadā "tūkstošnieku" sagaidījām decembrī Dostikā, 2017. — augustā Brestā. Šogad tūkstošais vilciens apstrādāts jūnijā Kaļiņingradas pierobežas terminālī. Mēs redzam mūsu kopīgā darba konkrēto rezultātu un kopā kaļam vēl ambiciozākus nākotnes plānus."

Jubilejas vilciens — 41 konteiners ar sadzīves tehnikas kravu — no Kaļiņingradas termināla devās uz Poliju. No Kazahstānas-Ķīnas pierobežas līdz Krievijas "rietumu galvaspilsētai" sastāvs nonāca nepilnu sešu diennakšu laikā. Šajā laikā vilciens šķērsoja tikai divus muitas punktus — tā ir Kazahstānas, Krievijas un Baltkrievijas vietotās muitas telpas priekšrocība.

Kravas vilcieni stacijā - Sputnik Latvija
Krievijas kravu aiziešana liek Latvijai slēgt projektus

"Mūsu vilcieni pārvar vairāk nekā tūkstoš kilometrus sešu dienu laikā. Tas ir pieklājīgs ātrums! Salīdzinājumam: pa jūru konteineri būtu ieradušies Eiropā 45-60 dienu laikā. Auto un aviopārvadājumi piekāpjas no lielo izmaksu viedokļa," — atzīmēja ATLK EdzA Klientu departamenta direktors Aleksejs Propošins.

Krievijas, Baltkrievijas un Kazahstānas dzelzceļu administrāciju daļa ATLK EdzA pasūtījumos ir līdzīga. Konteinerus no Ķīnas uz Eiropu ved visu triju valstu elektriskās un dīzeļlokomotīves.

Kaļiņingradas terminālis — viens no robežu caurlaides punktiem "Zīda ceļā". Ik dienas tie spēj apstrādāt līdz desmit vilcienus. Tuvākajā laikā preces no Ķīnas tiks sūtītas uz Eiropu cauri Krievijai un pāri Baltijas jūrai no Kaļiņingradas ostas.

Ķīnā pieaug robežu kontroles un kravu veidošanas punktu skaits, tātad pieaug Ķīnas un Eiropas preču apgrozījuma apjomi un ATLK EdzA dalībvalstu tranzīta pakalpojumu ieņēmumi. Kompānijas apkalpoto maršrutu pārvadājumu apjoms 2017. gadā gandrīz dubultojies salīdzinājumā ar 2016. gadu.     

Ziņu lente
0