Ukrainas uzņēmums nevarēs arestēt "Gazprom" aktīvus: tiesa nostājusies Krievijas pusē

© Sputnik / Ilya Pitalev / Pāriet pie mediju bankasVentilis gāzes sadales stacijā
Ventilis gāzes sadales stacijā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zviedrijas Apelācijas tiesas lēmums atņēmis uzņēmumam "Naftogaz Ukraini" pamatu mēģinājumiem arestēt "Gazprom" aktīvus ārvalstīs.

RĪGA, 15. jūnijs — Sputnik. Krievijas holdings "Gazprom" panācis Stokholmas Šķīrējtiesas lēmuma apturēšanu strīdā par kontraktu gāzes tranzītam cauri Ukrainas teritorijai, vēsta RIA Novosti.

"13. jūnijā Sveas apgabala (Zviedrija) apelācijas tiesa apmierināja holdinga "Gazprom" lūgumu un lika apturēt 2018. gada 28. februārī pieņemto Stokholmas Šķīrējtiesas lēmumu "Gazprom" un "Naftogaz Ukraini" strīdā par kontraktu gāzes tranzītam cauri Ukrainas teritorijai," —  paziņoja "Gazprom".

Ventilis gāzes sadales stacijā - Sputnik Latvija
Ukraina arestē "Gazprom": nav ko zaudēt

Zviedrijas Apelācijas tiesas lēmums atņem Ukrainas uzņēmumam iemeslus censties arestēt "Gazprom" aktīvus ārvalstīs.

"Rīkojums atņem "Naftogaz Ukraini" cita starpā arī pamatu mēģinājumiem arestēt "Gazprom" aktīvus ārvalstīs. Šo apstākli "Gazprom" izmantos, lai pārsūdzētu tiesu izpildītāju darbības Šveicē un Nīderlandē," — teikts "Gazprom" paziņojumā.

28. februārī Stokholmas arbitrāžas tiesa pieņēma lēmumu "Gazprom" un "Naftogaz" strīdā par gāzes tranzīta līgumu. Tiesa piesprieda "Gazprom" apmaksāt "Naftogaz" 4,637 miljardus dolāru kā kompensāciju par gāzes nepilnīgām piegādēm tranzītam cauri Ukrainai, taču ņemot vērā iepriekšējo lēmumu (par gāzes piegādes kontraktu), Krievijas kompānijai jāizmaksā mazāka summa — 2,56 miljardi dolāru.

"Gazprom" paziņoja, ka šim spriedumam nepiekrīt, un norādīja, ka ar šādu lēmumu zūd līdzsvars attiecībās ar "Naftogaz" gāzes piegādes un tranzīta jautājumos. Kompānija uzsvēra, ka aizsargās savas tiesības ar visiem legāliem paņēmieniem, un atzīmēja, ka Stokholmas Šķīrējtiesa noraidījusi "Naftogaz" prasības palielināt Krievijas gāzes tranzīta tarifus.

2. martā "Gazprom" nosūtīja "Naftogaz" oficiālu paziņojumu par līgumu laušanas procedūras sākumu. Marta nogalē "Gazprom" un "Naftogaz" apsprieda gāzes piegādes un tranzīta līgumus. Martā "Gazprom" pārsūdzēja Zviedrijas tiesā Stokholmas Šķīrējtiesas lēmumus strīdos ar "Naftogaz" gāzes piegādes un tranzīta jautājumos. Maijā "Gazprom" pieprasīja pilnībā atcelt "tranzīta" lēmumu — kompānija vēlreiz izskatīja lēmuma tekstu, piesaistot valodnieku, un konstatēja, ka lielu daļu Stokholmas Šķīrējtiesas lēmuma par "Naftogaz" prasību gāzes piegādes un tranzīta jautājumos sagatavojis nevis šķīrējtiesnesis, bet gan cita persona.

Naftogaz - Sputnik Latvija
Gazprom ir jāsamaksā Naftogaz 2,56 miljardus dolāru

Pašreizējais tranzīta kontrakts darbojas līdz 2019. gada beigām. "Gazprom" valdes priekšsēdētājs Aleksejs Millers paziņoja, ka, neskatoties uz jauno eksporta gāzesvadu "Ziemeļu straume 2" un "Turcijas straume" ieplānoto ekspluatācijas sākumu 2019. gadā, gāzes tranzīts Ukrainas teritorijā turpināsies, taču samazināsies līdz 10-15 miljardiem kubikmetru gadā. 2017. gadā tranzīta apjoms sasniedza 93,5 miljardu kubikmetru.

30. maijā Ukraina pavēstīja, ka sāk līdzekļu piespiedu iekasēšau, kā arī informēja: tiesa atbalstījusi tās lūgumu arestēt Nord Stream AG un Nord Stream 2 AG akcijas Šveicē, bet 5. jūnijā — par līdzīgu tiesas lēmumu par "Gazprom" aktīviem Nīderlandē.

Savukārt "Gazprom" 7. jūnijā iesniedza Šveicē tiesā lūgumu nodrošināt piekļuvi lietas materiāliem par holdinga aktīvu piedziņu no "Naftogaz" puses, lai vēlāk pārsūdzētu tiesu izpildītāju darbības. Līdzīgu paziņojumu kompānija plānoja vēlāk iesniegt tiesā Nīderlandē.    

Ziņu lente
0