Kijeva nodevusi Maskavai apmaiņai paredzēto notiesāto Krievijas pilsoņu sarakstu

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Pāriet pie mediju bankasRokudzelži
Rokudzelži - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainā sastādītajā apmaiņas sarakstā iekļauti 23 cilvēki. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka galīgais lēmums par iespējamo apmaiņu tiks pieņemts augstākajā līmenī.

RĪGA, 7. jūnijs — Sputnik. Ukrainas parlamenta priekšsēdētāja pirmā vietniece Irina Geraščenko savā lapā sociālajā tīklā informēja, ka Ukrainas valdība nodevusi Maskavai notiesāto Krievijas pilsoņu sarakstu, ko Ukraina gatava apmainīt pret Krievijā arestētajiem Ukrainas pilsoņiem. Geraščenko paziņoja, ka sarakstā iekļauti 23 cilvēki, un atbilstošā vēstule nosūtīta Krievijas pārstāvjiem Minskas grupās, vēsta Sputnik Igaunija.

Apmaiņa ir teorētiski iespējama

Krievijas ĀM informēja, ka tamlīdzīgu dokumentu vēl nav saņēmusi. Maskava atzīmēja, ka šādus jautājumus risina īpaša darba grupa.

Руководитель портала РИА Новости Украина Кирилл Вышинский во время рассмотрения апелляции на арест в Херсонском зале суда - Sputnik Latvija
Maskava pieprasa Kijevai nekavējoties atcelt visas apsūdzības pret Višinski

Diskusijas par arestēto un notiesāto iespējamo apmaiņu jau sen rit gan Ukrainā, gan Krievijā. Piemēram, gatavību apmainīt notiesātos Krievijas pilsoņus iepriekš pauda Ukrainas prezidents Petro Porošenko. Viņš informēja, ka uzdevis atjaunot pārrunas par vairāku Krievijā notiesāto Oļega Sencova, Aleksandra Koļčenko, Staņislava Kliha un Nikolaja Karpjuka apmaiņu.

Maskava savukārt atgādināja, ka viņa minētie Ukrainas pilsoņi izcieš sodu atbilstoši Krievijas likumiem un viņus nav iespējams uzskatīt par gūstekņiem. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka galīgais lēmums par iespējamo apmaiņu tiks pieņemts augstākajā līmenī.

Pret ko apmainīt Višinski

Iepriekš vēstīts, ka Krievijas Federācijas Padomes locekle Ludmila Narusova ierosināja apmainīt Kijevas arestēto RIA Novosti Ukraina galveno redaktoru Kirilu Višinski pret ukraiņu režisoru Oļegu Sencovu, kurš Krievijā notiesāts par teroraktu organizāciju.

Кирилл Вышинский - Sputnik Latvija
RIA Novosti Ukraina portāla vadītāju pārved no Kijevas uz Hersonu

Arī Valsts domes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētājs Leonīds Sluckis pieļāva šādu Višinska atbrīvošanas iespēju. "Lai palīdzētu Kirilam Višinskim, visi līdzekļi ir labi — pat tie, ko mums var uzspiest," — uzsvēra Sluckis.

Oļegam Sencovam tiesa piespriedusi brīvības atņemšanu uz 20 gadiem kolonijā par teroraktu organizāciju Krimā. Viņa līdzzinātājam Aleksandram Koļčenko piespriests 10 gadus ilgs sods. Staņislavs Klihs un Nikolajs Karpjuks ir ukraiņu nacionālistiskas organizācijas locekļi. 2016. gadā Čečeniajas Augstākā tiesa viņiem piesprieda brīvības atņemšanu uz 22,5 un 20 gadiem atbilstoši stingra režīma kolonijā.    

Ziņu lente
0