Pasaules diena bez tabakas: Latvijā reti slimo ar plaušu vēzi

© Foto : pixabayСигарета
Сигарета - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā un Lietuvā konstatēts mazāks letālu iznākumu skaits plaušu vēža rezultātā nekā citās Eiropas Savienības valstīs – šādu statistiku Eurostat publicējis Pasaules dienā bez tabakas.

RĪGA, 1. jūnijs — Sputnik. Pasaules dienā bez tabakas Eurostat publicēja plaušu vēža slimnieku statistiku. Vakar, 31. maijā visā pasaulē notika starptautiska akcija cīņā ar smēķēšanu – Pasaules diena bez tabakas. To 1987. gadā noteica Pasaules veselības organizācija, lai piesaistītu globālu uzmanību tabakas epidēmijai un tās nāvējošajām sekām.

RĪGA - Sputnik Latvija
Valsts "auklīte": kur Eiropā neatbalsta alkohola lietošanu un smēķēšanu

PVO dati liecina, ka tabakas lietošana ir viens no būtiskākajiem veselības apdraudējumiem. Tabaka nogalina gandrīz pusi cilvēku, kuri to lieto, ik gadus tabakas lietošana noved pie gandrīz septiņu miljonu cilvēku nāves: cilvēki mirt no miokarda infarkta, kas saistīts ar tabaku, insulta, vēža, plaušu slimībām un citām saslimšanām.

Gandrīz 80% viena miljarda smēķētāju pasaulē dzīvo valstīs ar zemu vai vidēju ienākumu līmeni. Tabakas lietošanas ekonomiskās sekas, ņemot vērā kopējos izdevumus veselības aprūpei un zaudējumus ražošanas samazināšanās rezultātā sastāda vairāk nekā 1,4 triljonu dolāru.

Saskaņā ar Eurostat datiem, plaušu vēzis visplašāk izplatīts Ungārijā, kur letālais iznākums šīs slimības rezultātā sastāda 27% no visiem vēža veidiem, Grieķijā, Dānijā, Polijā un Nīderlandē (24%), Beļģijā (23%) un Lielbritānijā (22%).

Latvija izrādījusies šīs skalas otrā pusē – šeit plaušu vēzis atbildīgs tikai par 15% no visu vēža slimību nestajām nāvēm. Līdzīga ir arī statistika Portugālē. Lietuvā, Zviedrijā un Slovākijā no plaušu vēža mirst 16% onkoloģijas slimnieku.

Latvijai tā ir laba ziņa, ņemot vērā to, ka Austrumeiropas iedzīvotājiem mazāk pieejamas mūsdienu diagnostikas un plaušu vēža ārstēšanas metodes. Starp visām onkoloģiskajām slimībām Eiropā plaušu vēža ekonomiskās izmaksas ir augstākās, turklāt tikai 27% izdevumu plaušu vēža ārstēšanai ir saistīti ar farmaceitisko līdzekļu cenu.

Ziņu lente
0