Valsts "auklīte": kur Eiropā neatbalsta alkohola lietošanu un smēķēšanu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija ieņēmusi septīto vietu Eiropas valstu sarakstā, kurās nav ļauts pilsoņiem dzert, smēķēt un ēst neveselīgu ēdienu. Visstingrākā ir Somija, bet Čehija ļauj rīkoties pēc sirds patikas.

RĪGA, 12. maijs — Sputnik. Publicēts reitings Nanny State Index 2017 par ES dalībvalstīm, kurās ir grūti dzīvot tiem, kuriem patīk iedzert, uzpīpēt un uzkost kaut ko kaitīgu.

Nanny State — "valsts-aukle" — Lielbritānijā izgudrots termins. Tas nozīmē valsti, kas pārmērīgi iejaucas pilsoņu privātajā dzīve, skaidrojot, kas tas nākot viņiem par labu.

Alus plastmasas pudelēs - Sputnik Latvija
Latvijas Saeima ierobežojusi alus realizāciju PET pudelēs

Grupa Epicenter, kurā ietilpst seši neatkarīgi Spānijas, Francijas, Lielbritānijas, Itālijas, Lietuvas un Zviedrijas institūti, otro reizi publicē dalībvalstu reitingu, kuras pārāk rūpējas par saviem pilsoņiem, neļauj tiem lieku reizi uzpīpēt.

Reitinga pirmajā vietā otro reizi pēc kārtas ierindojas Somija — šajā valstī ir stingrākie likumi, kas regulē alkohola, elektronisko cigarešu un tabakas izstrādājumu patēriņu. Tai seko Zviedrija, Lielbritānija un Īrija, bet brīvākās ES dalībvalstis izrādījušās Slovākija, Vācija un Čehija. Šajā sarakstā Latvija ieņem 7. vietu un noslēdz stingrāko ierobežojumu zonu. Lietuva ieņem 8. vietu, bet Igaunija — 14..

"Auklīšu" reitings tiek veidots no četrām kategorijām — elektroniskās cigaretes, alkohols, tabaka, pārtika un dzērieni, tātad to varētu izmantot pirms brauciena uz kādu no valstīm saskaņā ar savām vēlmēm.

Valstu sarakstā, kurās valda vissliktākā attieksme pret tabaku, pirmajā vietā ierindojas Lielbritānija, tai seko Īrija un Francija, Čehija noslēdz sarakstu. Lietuva un Latvija atrodas "ne īpaši brīvā" zonā (attiecīgi 13. un 14. vieta), bet Igaunija ir "gandrīz brīvajā" zonā — 19. vietā.

Alkoholisko dzērienu lietošana - Sputnik Latvija
Pavasaris ir klāt: meitenei uzlika sodu par nepilngadīgā kavaliera iesaistīšanu alkoholisko dzērienu lietošanā

Sastādītāji ņēma vērā tabakas akcīzi valstī, daļēju vai pilnīgu reklāmas aizliegšanu, smēķēšanas aizliegšanu bāros, restorānos, darba vietās un automobiļos, uz ielas, kā arī neunificēta cigarešu iesaiņojuma, tabakas atklātas pārdošanas, zelējamās tabakas un cigarešu tirdzniecības automātu aizliegumu.

Visstingrākā attieksme pret elektroniskām cigaretēm ir Somijā, otrajā vietā atrodas Ungārija, trešajā — Grieķija, bet Zviedrijā tās var smēķēt brīvi, ir aizliegta tikai reklāma. Lietuvā "veiperiem" nākas grūti, jo valsts ieņem 7. vietu un atrodas "nebrīvā zonā". Latvija ieņem 10. vietu, bet Igaunija — 24., tajā pastāv aizliegumi, bet tie nav stingri. Reitingā ņemti vērā akcīzes, elektronisko cigarešu un to šķidrumu, tās reklāmas un smēķēšanas sabiedriskās vietās aizliegumi.

Pret alkohola cienītājiem visstingrākā attieksme ir Somijā, otrajā vietā atrodas Zviedrija, trešajā — Īrija, bet mīkstākā attieksme pret alkoholu ir Spānijā. Visas Baltijas valstis šajā sarakstā ierindojās blakus — Latvijai ieņēmusi 6., Igaunija — 7., Lietuva — 8. vietu.

Tika ņemti vērā akcīzes alkoholam, reklāmas aizliegumi, alkohola pārdošanas valsts monopols, bāru un restorānu slēgšanas laiks, prasības alkohola līmenim autovadītāju asinīs un reklāmas akciju aizliegšana, piemēram, "laimīgās stundas".

Jāatzīmē, ka valstu sarakstā, kur pastāv stingrākie alkohola reklāmas aizliegumi, Latvija ieņem otro vietu, palaižot priekšā tikai Franciju.

Marihuāna - Sputnik Latvija
Reibinošo vielu cenas Latvijā tuvākas Hondurasas, nevis Luksemburgas līmenim

Valstu sarakstā, kurās visstingrāk regulē pilsoņu ēdienus, pirmajā vietā ierindojas Ungārija, otrajā — Francija, bet Latvija ieņēmusi godpilno trešo vietu. Lietuvai — 5. vieta, Igaunijai — 21., bet vismazāk pilsoņu ēdienkarti valsts kontrolē Spānijā. Šajā sarakstā ņemti vērā nodokļi taukiem, cukuram un tamlīdzīgi, reklāmas aizliegumi, dažādu sastāvdaļu satura ierobežojumi un noteikumi, enerģijas dzērienu pārdošanas aizliegumi un ēdienu tirdzniecības automātu ierobežojumi.

Reitinga veidotāji norādījuši, ka akcīzes nodoklis vīnam un stiprajam alkoholam Latvijā ir augstāks, nekā vidēji ES, vīnu un alu nedrīkst reklamēt ārējā reklāmā, bet stipros dzērienus — radio, televīzijā vai ar vides reklāmas līdzekļiem. Tabakas izstrādājumu reklāma ir aizliegta jebkurā veidā, nedrīkst pārdot cigaretes automātos, smēķēt bāros, restorānos, kazino un lidostās, izņemot speciālas zonas smēķētājiem. Tāpat aizliegts smēķēt transporta pieturās, parkos, skvēros un rotaļlaukunos.

Elektroniskās cigaretes var pārdot tiem, kas sasnieguši 18 gadus, bet uz to lietošanu attiecas tādi paši ierobežojumi, kā uz cigarešu smēķēšanu, arī 2016. gadā tika ieviests nodoklis smēķēšanas šķidrumam.

2016. gada jūnijā Latvija ieviesusi aizliegumu enerģētisko dzērienu pārdošanai nepilngadīgiem, un ierobežojusi to reklāmu. 2016. gada maijā tika ieviesti jauni ierobežojumi attiecībā uz transtauku saturu pārtikas produktos (ne vairāk kā 2 grami uz produkta 100 gramiem).

Ziņu lente
0