Polija gatava samaksāt par ASV militārās bāzes izvietošanu savā teritorijā

© AP Photo / Shakh AivazovASV karavīri
ASV karavīri - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas Aizsardzības ministrija nosūtījusi Vašingtonai piedāvājumu par ASV pastāvīgās militārās bāzes izveidošanu valsts teritorijā, nesaņemot ĀM un prezidenta Andžeja Dudas piekrišanu.

RĪGA, 28. maija — Sputnik. Varšava ir gatava samaksāt 2 miljardus dolāru par ASV pastāvīgās militārās bāzes izveidošanu Polijas teritorijā, vēsta izdevums Politico.

"Šis piedāvājums apzīmē acīmredzamu un uzstājīgu ASV pastāvīgās militārās divīzijas nepieciešamību Polijā, Polijas saistības sniegt ievērojamu atbalstu, kurš varētu sasniegt 1,5-2 miljardus dolāru, līdz ar savstarpēju militāro objektu izveidošanu un elastīgāka ASV spēku pārvietošanās nodrošināšanu," teikts Polijas Aizsardzības ministrijas dokumentos, uz kuriem atsaucas izdevums.

Tiek precizēts, ka Polija ir gatava "sadalīt aizsardzības izdevumu slogu un padarīt lēmumu rentablāku ASV valdībai".

A-10 Thunderbolt - Sputnik Latvija
Viedoklis
Baltapokalipse: NATO bataljonus pastiprinās aviācija, flote un PGA

Dokumentos ir atrodama informācija par iespējamo militāro objektu un slimnīcu, kā arī personāla un viņu ģimeņu skolu, sporta zāļu izvietojumu. Šis piedāvājums tika nosūtīts ASV Administrācijai un Kongresam.

Polijas aizsardzības ministrija apstiprināja dokumentu spēkā esamību un piebilda, ka tie nav konfidenciāli. Turklāt Aizsardzības ministrija paziņoja, ka piedāvājums tika nosūtīts uz Vašingtonu bez iepriekšējām konsultācijām ar Polijas ĀM un, kas vēl svarīgāks, bez valsts prezidenta Andžeja Dudas informēšanas, kurš ir augstākais komandieris. Pēc Politico domām, tā ir kārtējā domstarpību pazīme starp aizsardzības iestādi un Polijas valdību.

Kā raksta Politico, šī iniciatīva, par kuru kļuva zināms vien mēnesi pirms kārtējā NATO valstu līderu samita Briselē, varētu sadusmot Maskavu un izraisīt skeptisku attieksmi tādām Eiropas valstīm kā Itālija un Vācija, kuras vēlas uzlabot attiecības ar Krieviju.    

Ziņu lente
0