Pentagons negarantē: somi apstiprinājuši savu neitralitāti

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Somijas aizsardzības ministrs Jusi Nīniste paziņojis, ka pašreizējā valsts sadarbība ar ASV nenozīmē, ka Somija iestāsies NATO.

RĪGA, 13. maijs — Sputnik. Somijas aizsardzības ministrs Jusi Nīniste komentēja neseno lēmumu parakstīt deklarāciju par nodomu paplašināt sadarbību ar ASV un Zviedriju aizsardzības jomā. Viņš norādīja, ka parakstītāl deklarācija ir "laba lieta", jo tā nodrošina sadarbību perspektīvā, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz portālu Yle.

"Protams, tas nedod nekādas aizsardzības garantijas. Somija joprojām ir valsts, kas neiestājas militārās aliansēs," — politiķa teikto citēja Yle.

Учения Весенний шторм в Эстонии - Sputnik Latvija
Viedoklis
NATO sabojājusi gaisu Igaunijā. Lāči no austrumiem tagad vairs neparādīsies

Somijas aizsardzības ministrs uzskata, ka deklarācija veicinās sadarbību vismaz militāro mācību jomā. Pēc viņa domām, tā nodrošinās arī sadarbību perspektīvā neatkarīgi no vadības vai amatpersonu maiņas.

"Pentagons ir milzīgs resors, tāpēc ir labi, ka esam varējuši parakstīt tādu deklarāciju, kas ļaus paplašināt darbu šajā virzienā," — piezīmēja Nīniste.

ASV joprojām pūlas ievilināt somus NATO

Iepriekš jau vēstīts, ja 9. maijā Pentagonā ASV aizsardzības ministrs Džeimss Metiss tikās ar Somijas un Zviedrijas aizsardzības ministriem — Jusi Nīnisti un Peteru Hulkvistu. Politiķi parakstīja trīspusēju deklarāciju par nodomu attīstīt sadarbību aizsardzības jomā.

Tikšanās laikā puses apsprieda dažādus jautājumus, tostarp arī cīņu ar terorismu, kopīgās militārās mācības un sadarbību NATO un ES starpā. Metiss pastāstīja kolēģiem par "Krievijas kaitīgo ietekmi uz drošību transatlantijas reģionā", teikts Pentagona ziņojumā.

Знак НАТО на борту германского корвета - Sputnik Latvija
Latvija piedāvā Somijai un Zviedrijai iestāties NATO, taču neuzstāj

Somija nav NATO locekle, taču noslēgusi ar aliansi sadarbības līgumu. Vienošanās nesatur militāras palīdzības saistības, kas tiek prasītas no alianses dalībvalstīm, un attiecas uz militārās sagatavošanās, izlūkošanas un informācijas apmaiņas jomām.

Somijā pakāpeniski samazinās NATO piekritēju skaits — par to liecina 2017. gadā publicētais pētījums, ko veica parlamenta konsultatīvā komiteja valsts aizsardzības jautājumos. Pērn tikai 22% respondentu pozitīvi vērtēja dalību NATO — par 3% mazāk nekā līdzīgā aptaujā 2016. gadā.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs informēja, ka Krievija pozitīvi vērtē Zviedrijas un Somijas politiku — neiestāšanos militārās aliansēs. Viņš piebilda, ka tas garantē stabilitāti Eiropā un Baltijā.    

Ziņu lente
0