ES nolēmusi piekāpties ASV tirdzniecības karā un palīdzēt cīņā pret Ķīnu

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasASV un ES karogi
ASV un ES karogi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Signāli no Briseles liecina, ka eiropieši pieņem Vašingtonas stingrās prasības un pat gatavi sabojāt attiecības ar savu galveno ārējo tirdzniecības partneri – Ķīnu.

RĪGA, 19. aprīlis — Sputnik. Eiropas Savienības varasiestādes plāno piedāvāt ASV prezidentam Donaldam Trampam tirdzniecības vienošanos par nodevu samazināšanu ASV ražotajām automašīnām, lai izvairītos no nodevām tērauda un alumīnija eksportam uz ASV, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz portālu ERR.

ASV biznesa izdevums The Wall Street Journal, kurā teikto pārpublicējis ERR, ziņo, ka ES nolēmusi izpildīt ASV galveno prasību — samazināt nodevas ASV ražotajām automašīnām, rezerves daļām un rūpnieciskajām iekārtām, kas līdz šim bija noteiktas ES jtirgū.

Savukārt par savu pielaidību Brisele lūdz atbildes soļus no ASV puses — iespēju piedalīties ASV valsts pasūtījumos Eiropas uzņēmumiem.

Izdevums vēsta, ka vienošanās paredz arī ES atbalstu ASV cīņai pret Ķīnu Pasaules tirdzniecības organizācijā (PTO) strīdos par savstarpējām tirdznieciskām un ekonomiskām sankcijām

Atzīmēts, ka šo iniciatīvu izvirzījusi Vācija, kuras zaudējumi tirdzniecības karā ar ASV vairētu būt lielāki nekā vitām valstīm.

Ķīnas un ASV karogi - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Cīņā par smadzenēm" Ķīna uzvarējusi ASV un to sabiedrotos Krievijā

Iepriekš vēstīts, ka šī gada 8. martā ASV prezidents Donalds tramps parakstīja rīkojumu par nodevu ieviešanu tērauda un alumīnija importam, liekot pamatus jaunai protekcioniskai politikai un uzsākot jaunu tirdzniecības karu ar pārējo pasauli. "Ar mērķi aizsargāt Amerikas nacionālo drošību es šodien ieviešu nodevas ārvalstu tērauda un alumīnija importam. Mums būs nodeva 25% apmēŗā tēraudam un 10% apmērā — alumīnijam," — teica Tramps ceremonijā Baltajā namā.

Nodevas ieviestas visiem, izņemot Kanādu un Meksiku, kā arī valstis, kuras pārliecinās ASV, ka to produkcija "vairs neapdraud nacionālo drošību". Eiropas Savienība atbildēja, ka gatava ieviest līdzīgas sankcijas precēm no ASV. Eiropas Komisijas pārstāvji publiski piedraudēja ASV ar zaudējumiem miljardiem dolāru apmērā.

Atbildot uz šiem draudiem, Tramps informēja, ka ir gatavs paaugstināt nodevas automašīnām, kas tiek importētas ASV no ES (galvenokārt — no Vācijas), ja Eiropa nesamazinās pašreizējās importa nodevas ASV precēm. 

Ziņu lente
0