Polija plāno izvietot nopirktos ZRK Patriot pie Krievijas robežas

© Фото st. szer. Wojciech Król(CO MON)Подписание Польшей контракта на поставку американских систем ПВО Patriot
Подписание Польшей контракта на поставку американских систем ПВО Patriot - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visas ASV iegādātās raķešu iekārtas tiks nodotas Polijas nacionālajai pretraķešu aizsardzības sistēmai "Visla".

RĪGA, 29. marts — Sputnik. Pie Krievijas rietumu robežām turpinās NATO bruņutehnikas, raķešu sistēmu un dzīvā spēka aktīva koncentrācija, vēsta Sputnik Igaunija.

Polijas Nacionālās aizsardzības ministrijas preses dienests informēja, ka trešdien, 28. martā Varšavā aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks parakstījis vienošanos par ASV PGA sistēmu Patriot piegādēm valstij. Plānots, ka pirmajā partijā tiks piegādātas 16 starta iekārtas, četras radiolokācijas stacijas un 208 raķetes.

"Par PGA Patriot un tās kontroles sistēmu mēs samaksāsim 4 miljardus 750 miljonus dolāru. Tā ir laba cena," – darījumu komentēja ministrs.

"Polija būs drošāka, tāpēc stiprāka," – apgalvoja ASV vēstnieks Polijā Pols Džonss, kurš piedalījās līguma parakstīšanas ceremonijā.

Savukārt Polijas prezidents Andžejs Duda apgalvoja, ka līdz ar ASV PGA sistēmu Patriot iegādi Polija pievienojas "elitārām valstīm". "Tā ir absolūti jauna lappuse Polijas vēsturē un it īpaši Polijas armijas vēsturē," – viņš uzskata.

Pretraķešu kompleksi Patriot - Sputnik Latvija
ASV piegādās Polijai pretraķešu kompleksus Patriot

2018. gada aprīlī Polijas bruņoti spēki saņems no amerikāņiem radaru, kā arī vēl lielāku skaitu raķešu. ZRK Patriot nonāks Polijā tikai 2022. gadā. ASV iegādātais raķešu bruņojums tiks dislocēts Krievijas robežas tuvumā Polijā veidojamās nacionālās pretraķešu aizsardzības sistēmas "Visla" ietvaros.

Dīvaina sakritība

Jāpiebilst, ka reiz īpašvārdu "Visla" Hitlers izmantoja karaspēku grupas nosaukumam, kas tika sapulcēts Berlīnes aizsardzībai 1945. gada janvārī. To komandēja SS reihsfīrers Heinrihs Himlers. Armiju grupu "Visla" sakāva padomju armija, un tās atliekas padevās gūstā 1945. gada maija sākumā.

2017. gada jūlijā ASV prezidenta Donalda Trampa vizītes laikā Varšavā Polijas Nacionālās aizsardzības ministrija un ASV Aizsardzības ministrija parakstīja vienošanos par kompleksu Patriot piegādi Varšavai. Pirmajā posmā – 2021.-2022. gg. – Polija saņems divas baterijas Patriot ar raķetēm PAC-3 MSE un kontroles un sakaru elementiem IBCS.

Американские ракеты Patriot - Sputnik Latvija
NATO gatavojas izvietot kompleksus Patriot Polijā un Baltijā

2017. gada augustā darījums par ASV PGA sistēmu piegādi Polijai gandrīz tika lauzts. Polijas Nacionālās aizsardzības ministrija piedraudēja ASV lauzt līgumu par Patriot piegādi, ja ASV nenodos Varšavai tehnoloģijas, kas ļaus poļiem pašiem ražot raķetes.

Polijas NAM pieprasīja vispirms nodot kompleksās kontroles sistēmas IBCS, radaru sistēmas PAC-3 un starta iekārtu tehnoloģijas elementus. Vēlāk bija plānots saskaņot slepenās informācijas nodošanas noteikumus, kas ļaus Polijā radīt raķešu SkyCeptor un radaru uz gallija nitrīda bāzes ražotni.

Ziņu lente
0