NATO gatavojas izvietot kompleksus Patriot Polijā un Baltijā

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasАмериканские ракеты Patriot
Американские ракеты Patriot - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mācībās Krētā Vācija un Nīderlande izmēģina zenītraķešu kompleksus Patriot, ko NATO plāno vēlāk izvietot Polijā un Baltijas valstīs.

RĪGA, 11. augusts – Sputnik. Šī gada oktobrī Vācija un Nīderlande plāno izmēģināt kopīgo pretgaisa aizsardzības sistēmu Patriot. Saskaņā ar šo modeli nākotnē, iespējams, minētie raķešu kompleksi tiks izvietoti Polijā un Baltijas valstīs, paskaidroja Vācijas GKS sauszemes vienību komandieris brigādes ģenerālis Mihaels Gšosmans.

NATO starptautiskās militārās mācības. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Analītiķis: NATO karaspēks Baltijā radīs Maskavas nepatiku

Plānots, ka mācību laikā Krētas salā tiks nostiprināta jaunā pretgaisa un pretraķešu aizsardzības kopīgo operāciju koncepcija, pie kā abas valstis strādā jau gadu.

Mācību laikā plānots palaist vairāk nekā 40 pārtvērējraķetes, bet pēc tam Vācija un Nīderlande varētu nodot divpusējo pretraķešu apakšnodaļu NATO rīcībā.

Šovasar mācību laikā Baltijas valstu pārstāvji sveica raķešu sistēmu Patriot nogādi Austrumeiropā, taču, kā norādīja Gšosmans, tādam solim varētu būt liela simboliska nozīme, ja tajā piedalīsies vairākas valstis.

"Kopā mēs varētu nodrošināt vēl sekmīgākas garantijas un nosūtīt politisko signālu, ja izvietot kaut kur Polijā vai Baltijas valstīs kopīgu taktisko apakšnodaļu ar vācu, holandiešu un amerikāņu sistēmām Patriot, kam būs tikai aizsardzības raksturs," – atzīmēja ģenerālis.

ASV raķetes Patriot. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
NATO izdomā draudus, lai attaisnotu savu eksistenci

Šī gada maijā Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris Riho Terass norādīja, ka Baltijas valstu teritorijā ir jāizvieto zenītraķešu kompleksi Patriot, lai novērstu "Krievijas iebrukumu". Ģenerālis Terass paziņoja, ka nepietiekami pretgaisa aizsardzības spēki padara Baltijas reģionu ievainojamu pret negaidītu uzbrukumu no Krievijas puses.

Jūnija vidū kļuva zināms, ka Baltijas reģiona valstis un Polija uzsākušas pārrunas ar aizsardzības rūpnieciskā kompleksa uzņēmumiem par pretgaisa aizsardzības sistēmas izveidi robežu aizsardzībai. Plānots, ka sistēma sāks funkcionēt tuvako divu vai triju gadu laikā.

Ziņu lente
0