Politika

Nomierinājušies: Londona gatava sadarboties ar Krieviju "Skripaļa lietā"

© REUTERS / Lucas JacksonLielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons
Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Skandalozais Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons paziņojis, ka Lielbritānija vēlētos sadarbībā ar Krieviju izmeklēt Sergeja un Jūlijas Skripaļu saindēšanu, lai arī pirms pāris dienām, pēc ministra vārdiem, par sakariem ar Maskavu nevarēja būt ne runas.

RĪGA, 19. marts — Sputnik. Tikai pirms nepilnas nedēļas, 14. martā, Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja apsūdzēja Krieviju par tās izlūkdienesta bijušā darbinieka saindēšanu, paziņoja, ka Londona izraida 23 Krievijas diplomātus un pārtrauc visus sakarus augstākajā līmenī, atgādināja Sputnik Igaunija.

Atbildot uz šādu rīcību, Krievija izraidīja 23 britu diplomātus un nepārprotami brīdināja: jebkādi tālāki nedraudzīgi Lielbritānijas soļi saskarsies ar stingru simetrisku atbildi.

"Mēs vēlētos sākt sadarbību ar Krieviju šajā jautājumā tuvākajās dienās," — Lielbritānijas ārlietu ministra teikto citēja RIA Novosti.

Sputnik Igaunija iepriekš vēstīja, ka sākotnēji Londona noraidīja Krievijas lūgumu nodrošināt piekļuvi "Skripaļa lietas" materiāliem. "Uz absolūti likumsakarīgām un likumīgām prasībām, kas izriet no Ķīmisko ieroču aizlieguma konvencijas, saņēmām nesaprotamu atbildi, kurā tika noraidītas minētās likumīgās prasības," — pavēstīja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. Ministrs paziņoja, ka Krievija nav iesaistīta incidentā, un pavēstīja, ka valsts ir gatava sadarboties ar Lielbritāniju Skripaļa lietā, ja Londona izpildīs savas saistības Ķīmisko ieroču aizlieguma konvencijas ietvaros.

Премьер-министр Великобритании Тереза Мэй - Sputnik Latvija
Terēza Meja apsūdzējusi Krieviju par uzbrukumu Sergejam Skripaļam

Latvija  saskaņā ar kursu "priekšniekam vienmēr taisnība", oficiāli pauda atbalstu Lielbritānijai lietā par Krievijas un Lielbritānijas izlūkdienestu bijušā darbinieka Sergeja Skripaļa saindēšānu un piekrita tās secinājumiem par incidenta vaininiekiem.

"Latvija ir gatava sniegt saviem sabiedrotajiem nepieciešamo atbalstu un strādāt pie tā, lai ES un NATO vienotos par kopīgu rīcību šajā lietā. Tiem, kas plānoja un īstenoja uzbrukumu NATO valsts teritorijā, ir jāsaņem adekvāta un stingra atbilde. Latvija atbalsta Lielbritānijas centienus notikušā nozieguma apstākļu izmeklēšanā. Šis gadījums apliecina nepieciešamību stiprināt Ķīmisko ieroču aizlieguma konvencijas ieviešanu, lai nepieļautu ķīmisko ieroču izmantošanu," — teikts oficiālajā paziņojumā.

Pēc tam sekoja Krievijas atbilde. Simetriska Lielbritānijas diplomātu izraidīšana, konsulāta slēgšana Sanktpēterburgā, masveida atbalsta trūkums ANO un pats galvenais — aizvien jauni pierādījumi, kuri nebūt neliecina par labu Apvienotajai Karalistei. Džonsona reakcija nepārprotami liecina, ka formula "noticis noziegums — bez pierādījumiem apsūdzēta Krievija — šī iemesla dēļ ieviestas sankcijas, kam aicināti pievienoties visi Rietumi" nedarbojas.

Ziņu lente
0