Krievijas AM: NATO plāno karaspēka ātrāku pārvešanu pie Krievijas robežām

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas kaimiņvalstīs Eiropā izveidoti astoņi koordinācijas centri NATO militārā kontingenta uzņemšanas, izvēršanas un dislokācijas organizēšanai, informēja Krievijas aizsardzības ministra vietnieks ģenerālpulkvedis Aleksandrs Fomins.

RĪGA, 12. marts — Sputnik. Par NATO jauno prioritāti ir kļuvusi "militārās Šengenas" izveide, kuras pamatā ir iecere saīsināt laiku, kas nepieciešams, lai nogādātu karaspēkus Krievijas robežu tuvumā, intervijā avīzei "Krasnaja zvezda" pastāstīja Krievijas aizsardzības ministra vietnieks ģenerālpulkvedis Aleksandrs Fomins.

Robeža - Sputnik Latvija
Intervija
Jurkāns: starp Krieviju un NATO Latvijai jāsēž klusu kā pīlei

Februāra vidū NATO aizsardzības ministri pieņēma lēmumu veidot divas jaunas komandstruktūras, paziņoja Ziemeļatlantijas alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Runa ir par struktūru jūras sakaru līniju drošībai Atlantijas okeānā un štābu spēku pārsviešanas nodrošināšanai Eiropā. Lēmums par to atrašanās vietu, kā arī darbam nepieciešamo personālu tiks pieņemts tikai jūnijā. Neoficiāla informācija liecina, ka viens no štābiem, iespējams, atradīsies ASV, otrs – Vācijā.

Aleksandrs Fomins pastāstīja, ka loģistikas un transporta infrastruktūras uzlabošana Eiropā, tā saucamās militārās Šengenas izveide kļuvusi par NATO prioritāti.

"Tās pamatā ir iecere saīsināt laiku, kas nepieciešams, lai nogādātu karaspēkus Krievijas robežu tuvumā," – paskaidroja Fomins.

Ministra vietnieks piezīmēja, pa patlaban alianse risina NATO militāro formējumu transatlantijas transportēšanas jautājumus. Eiropas teritorijā dažādos rajonos tiek veidotas ieroču, kara tehnikas, munīcijas, pārtikas utt. rezerves.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija
Putins uzrunā Federālajai sapulcei informē par jauno bruņojumu ar atomenerģijas dzinējiem

"Šobrīd izveidota aizmugures rezerve, kas nepieciešama spēku papildu grupējuma operatīvai izvēršanai, kas desmitkārt pārsniedz Eiropā dislocēto ASV kontingentu. Militārā kontingenta uzņemšanas, izvēršanas un dislocēšanas organizēšanai izveidoti astoņi koordinācijas centri Polijā, Rumānijā, Ungārijā, Bulgārijā, Slovākijā, Lietuvā, Latvijā un Igaunijā," – norādīja ģenerālis.

"Militārās Šengenas" ideju ierosināja ASV sauszemes spēku Eiropā bijušais komandieris ģenerālleitnants Bens Hodžess. Pēc viņa vārdiem, sabiedroto spēkiem un militārajai tehnikai vajadzīga iespēja pārvietoties kontinenta teritorijā "tikpat ātri kā migrantiem". Hodžess piezīmēja, ka "tas ir pārsteidzoši sarežģīts process virknē valstu – atļauju saņemšana karaspēka, bruņojuma, munīcijas, par vienkārši regulāru humanitāro konvoju pārvietošanai". Piemēram, amerikāņu spēku pārvietošanai no Polijas uz Vāciju nepieciešams sniegt informāciju par to piecas dienas iepriekš.

Ziņu lente
0