Matemātiķis aprēķinājis trešā pasaules kara sākuma termiņus

© Sputnik / Михаил Алаеддин / Pāriet pie mediju bankasArtilērijas ieroči un lādiņi
Artilērijas ieroči un lādiņi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zinātnieks analizējis valstu bruņotās sadursmes laika periodā no 1823. līdz 2003. gadam. Šajā laikā notikuši 95 lieli konflikti starp dažādām valstīm.

RĪGA, 3. marts — SputnikĀrons Klauzets, matemātiķis no Kolorado universitātes ASV, izanalizējis pieejamos vēsturiskos darus par bruņotām sadursmēm un aprēķinājis, līdz kādam laikam sākšoties trešais pasaules karš, vēsta RIA Novosti. Zinātnieka raksts publicēts žurnālā Science Advances.

Pētījumā norādīts, ka vēsturiskos ilgstoša pamiera periodus nomaina "spēcīgas vardarbības" fāzes un otrādi.

"Tādējādi karu periodiskuma vēsturiskās likumsakarības liecina, ka ilgstošs miers var būt daudz trauslāks, nekā uzskata tie, kas pēdējā laikā cenšas konstatēt mehānismu, kas mazina starpvalstu konfliktu iespējamību," – raksta matemātiķis.

Экипаж десантной машины M2 Bradley - Sputnik Latvija
Viedoklis
Trešā pasaules kara loģistika: kāpēc Eiropu gatavo karam ar Krieviju

Zinātnieks analizējis valstu bruņotās sadursmes laika periodā no 1823. līdz 2003. gadam. Šajā laikā notikuši 95 lieli konflikti starp dažādām valstīm, pie tam laikā no 1940. līdz 2003. gadam notikuši tikai pieci.

Klauzets izstrādājis datorprogrammu, kas ņēmusi vērā minētajā periodā notikušos karus un konstatējusi to biežumu un "smaguma pakāpi".

Pēc zinātnieka vārdiem, kārtējās globālās bruņotās sadursmes risks ir ļoti augsts. Pētījumā norādīts, ka nepieciešami 100-140 gadi bezkonfliktu pastāvēšanas planētas mērogā, lai pašreizējais "ilgstoša miera" periods mainītu gadu gaitā izveidojušos tendenci.

Vēsturiskie dati ar lielu ticamības pakāpi norāda, ka liela starpvalstu bruņota sadursme varētu sākties tieši šajā laika periodā, tas ir, līdz 2150. gadam.

Ziņu lente
0