Britu policisti līdz šim nav pievērsuši uzmanību izvarotāju bandām

© AFP 2023 / JUSTIN TALLISПолиция Великобритании
Полиция Великобритании - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ilgus gadus britu policisti nav pievērsuši uzmanību migrantiem, kuri izvaroja bezpalīdzīgā stāvoklī esošas sievietes. Meitenes piedzirdītas vai saņēmušas narkotikas, un noziedznieki ņirgājušies par viņām, kad tās gulējušas vai bijušas bezsamaņā.

RĪGA, 25. februāris — Sputnik. Drosmīgās britu policijas nevainojamo reputāciju, kas apdziedāta tūkstošos grāmatu un filmu, sabojājušas nesen publiskota neglīta stāsta nianses.

Vardarbība pār sievietēm - Sputnik Latvija
Stambulas konvencija var radīt nesaskaņas Latvijas un ES starpā

Izdevums Telegraph&Argus, atsaucoties uz atvaļināta advokāta Deivida Spaisera atskaiti, pastāstījis, kā britu policijas darbinieki ignorējuši bandas, kas vairākus gadus seksuāli ekspluatējušas sievietes un meitenes Ņūkāslā. Policistu neglītā rīcība kļuva zināma pēc operācijas "Templis", kuras rezultātā uz apsūdzēto sola nokļuvuši 17 vīrieši un viena sieviete.

Bijušais advokāts noskaidrojis, ka pirms operācijas policijas darbinieki uz tamlīdzīgiem gadījumiem reaģējuši "ārkārtīgi neregulāri". Izrādījies, ka policisti nevis atbalstījuši seksuālās vardarbības upurus, bet gan paši viņus "sodījuši", piespieduši mainīt uzvedību un turēties tālāk no varmākām. Vēl vairāk, vairākas cietušās apsūdzētas melos, un viņām piemērota policijas uzraudzība.

"Tas sūtīja nepareizu signālu noziedzniekiem. Tas, ka viņi diezin vai tiktu krimināli vajāti vai zaudētu iespēju arī turpmāk ekspluatēt savus upurus, mudināja viņus rīkoties uzstājīgi un bez ceremonijām. Tāpat tas nopietni iespaidojis upurus, kuri sapratuši, ka pret noziedzniekiem netiks sperti nekādi soļi," – savā atskaitē paziņoja Spaisers.

Bandas darbojās Ņūkāslā laikā no 2011. līdz 2014. gadam. Izmeklēšana apliecināja, ka izvarotāji piedzirdījuši vai saindējuši ar narkotikām meitenes vecumā no 13 līdz 25 gadiem un pēc tam izvarojuši. Iespējams, upuru skaits pārsniedzis 700.

Насилие - Sputnik Latvija
Pētījums: vardarbības cena Latvijā – 442 miljoni eiro

Galvenokārt meitenes izvarojuši cilvēki, kas cēlušies Pakistānā, Bangladešā, Indijā, Irānā, Irākā, Turcijā, Albānijā un Austrumeiropā vai kurdu izcelsmes cilvēki. Tiesnesis nonāca pie slēdziena, ka noziedznieki izraudzījušies upurus nevis rases dēļ, bet gan tādēļ, ka viņas bija "jaunas, jūtīgas, naivas un viegli ievainojamas".

Spaisers savā atskaitē piebildis, ka, pēc kādas meitenes vārdiem, upuru vidū bijuši arī zēni, taču informācja par vīriešu kārtas pārstāvju seksuālu ekspluatāciju nez kāpēc noklusēta.

Līdzīgas epizodes notikušas arī citās pilsētās Lielbritānijā – Roterhamā, Ročdeilā un Oksfordā. Spaisers atzīmēja, ka problēma vēl joprojām nav atrisināta.

"Diemžēl tas vēl joprojām notiek Ņūkāslā un citās pilsētās, taču šī pilsēta ir stingri apņēmusies apturēt šo nelietību," – atzīmēja jurists.

Ziņu lente
0