Minska dislocēs zenītraķešu pulku Baltkrievijas AES apkaimē

© Sputnik / Viktor Tolochko / Pāriet pie mediju bankasBaltkrievijas AES būvdarbi Astravjecā
Baltkrievijas AES būvdarbi Astravjecā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizvadītā gada decembrī izveidotais 1146. gvardes pulks tiks dislocēts pie Astravjecas. Pulks apgādāts ar pieciem zenītraķešu kompleksiem "Tor M2".

RĪGA, 15. februāris — Sputnik. Baltkrievija pieņēmusi lēmumu dislocēt zenītraķešu pulku pie Astravjecas Grodņas apgabalā netālu no jaunceļamās Baltkrievijas AES, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz RIA Novosti.

Baltkrievijas aizsardzības ministrs Andrejs Ravkovs informējis, ka 1146. gvardes pulks izveidots aizvadītā gada decembrī un apgādāts ar pieciem zenītraķešu kompleksiem "Tor M2".

Витянис Андрюкайтис - Sputnik Latvija
Eirokomisārs aicināja Lietuvas varas iestādes neizplatīt baumas par BelAES

Ravkovs atgādināja, ka šogad Baltkrievija iecerējusi iegādāties vēl vienu ZRK bateriju "Tor M2". Minisitrijas līgums ar Krievijas koncernu "Almaz Antej" tika parakstīts rudenī.

Baltkrievijas AES projektā ieplānoti divi energobloki. Pirmo no tiem plānots pabeigt 2019. gadā, otro — 2020. gadā. Pateicoties AES, Minska plāno ne tikai pilnībā segt valsts elektroenerģijas patēriņu, bet arī sākt tās eksportu.

Aizvadītajā nedēļā Baltkrievija parakstīja vienošanos ar Latvijas valdību par sadarbību kodoldrošības jomā. Minska pateicās Rīgai par nosvērto viedokli BelAES celtniecības jautājumā.

Savukārt Lietuva uzskata, ka jaunceļamā AES rada apdraudējumu. Janvārī eksperti no Lietuvas izteica pretenzijas pret pārbaudījumu rezultātiem un izteica vairāk nekā simt piezīmes par AES projektu.

Viļņas pretenzijas Minska uzskata par politizētām un izdomātām. Baltkrievijas valdība vairākkārt ir uzvērusi, ka stacija ir droša un izgājusi visus Eiropas komisijas stresa testus. 

Ziņu lente
0