NATO nosauca Krieviju par "lielākiem kontinenta draudiem"

© Sputnik / Михаил Маркив / Pāriet pie mediju bankasФлаг Организации Североатлантического договора (НАТО)
Флаг Организации Североатлантического договора (НАТО) - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO dalībvalstu armiju ģenerāļi ar Krieviju izskaidroja visus savus ambiciozos plānus militārā bloka komandas struktūras reformēšanā.

RĪGA, 18. janvāris – Sputnik. NATO militārā komiteja Briselē apsprieda alianses komandas struktūras reformēšanu, vēsta Sputnik Igaunija.

Stoltenbergs - Sputnik Latvija
NATO ģenerālsekretārs iestājās par dialogu ar "pašpārliecinātu" Krieviju

Par to paziņoja portāls dw.com, atzīmējot, ka šādas iniciatīvas galveno iemeslu vidū nosaukta it kā Krievijas kā stratēģiskā pretinieka atdzimšana. 

"Krievijas kā stratēģiskā pretinieka atdzimšana, nekārtību un nestabilitātes palielināšanās Āfrikā un Tuvajos Austrumos, kā arī terorisms izmaina mūsu stratēģisko apkārtējo vidi," — paziņoja noslēguma preses konferencē NATO spēku virspavēlnieks Eiropā, ASV armijas ģenerālis Kērtiss Skaparoti.

Pirms tikšanās ASV Bruņoto spēku Štābu priekšnieku apvienotās komitejas vadītājs, ģenerālis Džozefs Danfords, ierodoties Briselē, nosauca Krieviju par "kontinenta lielāko draudu". NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs, Čehijas armijas ģenerālis Petrs Pāvels tā komentēja šo paziņojumu: "Galvenais arguments ir tas, ka Krievija ir acīmredzams drošības izaicinājums. Pēc Krimas aneksijas, pēc separātistu atbalstīšanas Donbasā, pēc Krievijas rīcības Sīrijā un viņu centieniem Vidusjūras reģionā pastāv jauna realitāte drošības jautājumā."

Stryker - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ģenētiskais kods nedod mieru: NATO meklē lielu ienaidnieku austrumos

Pēc ģenerāļa Pāvela sacītā, atbildot uz šo jauno realitāti, NATO arī nolēma iet šo komandas struktūras reformas ceļu. Petrs Pāvels precizēja, ka ģenerālo štābu priekšnieki atbalstīja NATO militārās komandēšanas piedāvājumu par reformas veikšanu. Taču tās apstiprināšana ir politisks jautājums, ko šī gada februārī izskatīs alianses dalībvalstu aizsardzības ministri.

NATO Militārās komitejas sēde notika 16. un 17. janvārī alianses štābā Briselē (Beļģija). Izņemot komandas struktūras adaptāciju, ģenerālo štābu vadītāji apsprieda drošības izaicinājumus NATO dienvidu flangā, Afganistānas misiju, alianses lomu Irākā 2018. gadā, kā arī sarīkoja sēdes kopā ar Ukrainas un Gruzijas pārstāvjiem.

Ziņu lente
0