Teroristi Vācijā sūtījuši kaujiniekus uz Sīriju ar tūrisma biroja starpniecību

© Sputnik / Andrey Stenin"Islāma valsts"
Islāma valsts - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācu eksperts islāma jautājumos Zigrīds Hermans-Maršalls pastāstīja Sputnik par rekrutēšanas tīkliem un ISIS propagandistiem Vācijā.

RĪGA, 27. decembris — Sputnik. Nesen Sīrijā tika aizturēts Oguzs G., aktīvs teroristiskās organizācijas "Islāma valsts" (aizliegta Krievijā un vairākās citās pasaules valstīs) propagandists un naida sludinātāja Abu Valaa līdzgaitnieks. Šī iemesla dēļ Sputnik Deutschland lūdza vācu ekspertu islāma jautājumos Zigrīdu Hermanu-Maršallu komentēt situāciju ar ISIS darbību Vācijā.

ISIS un citu teroristisko grupējumu uzdevumi, pēc eksperta domām, ir dažādi. "Manuprāt, ir tādi, kas nodarbojas, tā sakot, ar mārketingu," — teica eksperts. "Citi nodarbojas ar vervēšanu. Ir tādi, kuri atbild par finansēm". Pastāv specializācija, kas atkarīga no personiskajiem talantiem un vispārējiem apstākļiem.

Birojs Duisburgā pārdevis biļetes vienā virzienā

Piemēram, pirms dažām dienām kurdu vienības aizturēja vācu propagandistu Oguzu G. (34 gadus vecs) no Hildeshaimas (Lejassaksonija). Viņš strādāja par grafisko dizaineru un izplatīja dažādos sociālajos tīklos savus materiālus un džihāda propagandu.

Specdienesti informēja, ka viņš sazinājies arī ar ISIS sludinātāju Abu Valaa no Vācijas, pret kuru vasarā ierosināta krimināllieta. Federālā prokuratūra uzskata, ka viņš bijis ISIS līderis Vācijā.

ISIS. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
No atlikušajiem ISIS kaujiniekiem amerikāņi veido "Jauno Sīrijas armiju"

"Ja kādam ir tūrisma birojs, kā, piemēram, Hasanam Celenkam no Duisburgas, kurš arī ir apsūdzēts Abu Valaa lietas ietvaros, parādās iespēja izmantot šo profesionālo piekļuvi," — stāsta Hermans-Maršals. Ar tāda biroja palīdzību iespējams bez grūtībām organizēt ISIS kaujinieku braucienus no Vācijas uz Tuvajiem Austrumiem, aizbildinoties ar tūrisma ceļojumu.

"Ir arī tādi, kas jau notiesāti par zādzībām, pat ja netika konkrēti pierādīti sakari ar ISIS. Citi izmantoja vervēšanai palīgtelpas savās kompānijās. Propagandisti uzņēmās izpildīt popularizācijas izdevumus medijos."

Pirms aresta Abu Valaa bija propagandists islāmistu aprindās, stāsta pedagoģe, privātās preventīvās iniciatīvas "Kategoriski pret!" ("extrem dagegen!") dibinātāja. "Viņš prata saliedēt ap sevi lielu skaitu cilvēku un ļoti labi organizēt šīs aprindas," — viņa pastāstīja. Piemēram, viņs varēja organizēt un vadīt kampaņas no Vācijas līdz Sīrijai. Viņa tūrisma aģentūru eksperte nosauca par "neticamu". "Es nespēju saprast, kā specdienesti to nepamanīja. Vai novērošana tur vispār notiek?" — viņa bija neizpratnē

Izlaists brīvībā "personāla trūkuma" dēļ

Nesen avīzēs no jauna parādījās ziņas par ISIS aktīvistiem Vācijā. Tikai nesen Karlrūes policija aizturēja 29 gadus vecu vācieti, domājams, ISIS locekli. Prokuratūra uzskata, ka viņš gatavojis uzbrukumu pilsētā. ISIS viņš atbalstījis kopš 2015. gada.

"Palēninātas darbības bumba un paralēle ar Anīsa Amri lietu," — uzsvēra Benjāmins Jendro, Berlīnes policistu arodbiedrības pārstāvis komentēja irākieša Junisa el H. (aptuveni 22 gadus vecs) lietu. Krimināllietu pārvalde viņu raksturoja kā personu, kas apdraud sabiedrību, taču pašlaik viņš ir brīvībā — Berlīnes zemes tiesa viņu atbrīvoja "personāla trūkuma dēļ".

Vai tiks izskatīts jautāums par salafītu aizliegumu?

Nedēļas sākumā Leipcigas federālā administratīvā tiesa atjaunoja lietu par salafītu organizācijas "Patiesā reliģija" aizliegumu. Tiesa noskaidroja, ka tā vervējusi cilvēkus džihādam. Daļēji tas notika, izdalot Korānu skolās. 2016. gada novembrī Iekšlietu ministrija aizliedza organizāciju. Patlaban divi islāmisti Leipcigā iesnieguši tiesā prasību pret minēto aizliegumu.

"Arī citi eksperti norāda, ka patlaban vērojama vervēšana arī skolas vecuma jauniešu vidū," — stāsta eksperts jautājumos par ISIS stratēģiju jauniešu un skolēnu vervēšanas jomā. "Taču, uzmanīgi ieskatoties, kļūst skaidrs, ka islāmiskā radikalizācija vērsta uz skolēniem. Manuprāt, skolas šajā jautājumā var paveikt ļoti daudz. Taču skolas to nedara," — norāda eksperts.

Ziņu lente
0