Eiropa nolēmusi veidot savu armiju un spērusi pirmo soli

© Latvijas armija / Normunds MežiņšSpānijas militārās tehnikas ierašanās Latvijā
Spānijas militārās tehnikas ierašanās Latvijā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Divdesmit piecu ES dalībvalstu ārlietu ministri 11. decembrī Briselē parakstīja pirmo militārās sadarbības programmu. Eiropas komisija to uzskata par vēsturisku notikumu.

RĪGA, 12. decembris — Sputnik. ES dalībvalstu ārlietu ministri 11. decembrī Briselē parakstīja vienošanos par sadarbību jaunas militārās tehnikas izstrādes jomā un citās aizsardzības programmās. ES militārā programma, ko daudzi uzskata par Eiropas armijas pamatu, gūst reālas aprises, ziņo Sputnik Igaunija.

Eiropas komisija savā paziņojumā presei apsveic ministru lēmumu sadarboties "vismaz" 17 Eiropas Savienības aizsardzības projektos programmas PESCO ietvaros. "Jūnijā es norādīju, ka pienācis laiks modināt Lisabonas līguma Guļošo skaistuli — pastāvīgu struktutētu sadarbību. Sešus mēnešus vēlāk tas ir noticis, — preses dienests citē EK prezidenta Žana Kloda Junkera teikto. — Es sveicu savienības valstu šodien pieņemto lēmumu likt pamatus Eiropas aizsardzības savienībai. Eiropa nevar un nedrīkst nodot ārējam apakšuzņēmējam savu drošību un aizsardzību."

Eiropa sapņo par pašu izstrādātu armijas amfībiju

ES ir savi piedāvājumi valstīm, kas parakstīja aizsardzības iniciatīvu, un to militārās rūpniecības kompleksiem. "Eiropas komisijas piedāvātais Eiropas aizsardzības fonds papildinās šīs pūles un darbosies kā aizsardzības jomā īstenotās sadarbības stimuls, ieskaitot finansējumu dažiem šodien prezentētajiem projektiem," — piebilda Junkers.

Runa ir par aptuveni 5 miljardiem eiro, kam sākotnējā posmā jānokļūst Aizsardzības fonda naudas lādēs, bet nākotnē šī summa var pieaugt vēl par vairākiem desmitiem miljardu. Iespējams, šī iemesla dēļ valstīm, kas izteikušas vēlmi piedalīties PESCO, tagad pievienojušās gandrīz visas ES valstis, tostarp arī neitrālās, izņemot Lielbritāniju, kura drīz vien pametīs ES, principiālo Dāniju un miermīlīgo Maltu.

Summer Shield XIV - Sputnik Latvija
Viedoklis
Baltijas valstis – mazā un vidējā darbības rādiusa ieročnesēji

Pagaidām nav zināms, kādi projekti saņems fonda finansējumu, taču iespējams, ka starp tiem būs jaunas militārās tehnikas izstrāde. 25 ES valstu ārlietu ministru padome apstiprināja 17 prioritāros projektus sadarbībai militārajā jomā. Starp tiem ir Eiropas kopējo militārās tehnikas paraugu izstrāde (vai labāko izraudzīšanās no jau esošajiem). Eiropa uzskata, ka tai vispirms nepieciešamas: bruņota kājnieku kaujas mašīna, jūras kājnieku kaujas amfībija un vieglā bruņotā mašīna, kā arī netiešā tēmējuma artilērijas sistēmas un pusautomātiskās atmīnēšanas sistēmas.

Pēc portāla Sputnik Igaunija militārā eksperta, atvaļinātā kara izlūkošanas augstākā virsnieka-analītiķa Villema Roda domām, Eiropas prioritārās militārās tehnikas saraksts izskatās pamatots, un tajā minēto tipu bruņutehnika, piemēram, jūras kājnieku kaujas amfībija patiešām nepieciešama Eiropas karavīriem, jo pierādījusi savu efektivitāti, taču pati Eiropa gandrīz neražo tamlīdzīgu mūsdienīgo tehniku. Toties ASV to ražo. Šeit "aprakts" vēl viens svarīgs iemesls, kura dēļ ES ir ieinteresēta saņemt pati savu militāro tehniku, — eiropieši iecerējuši mazināt savu atkarību no ASV kara rūpnieciskā kompleksa produkcijas.     

Ziņu lente
0