Ziemeļkorejas ĀM paziņojusi par neizbēgamu karu pussalā

© REUTERS / KCNAZiemeļkorejas līderis Kims Čenuns
Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziemeļkorejas Ārlietu ministrija uzsvēra, ka amerikāņu ierēdņu paziņojumi liecina: Ziemeļkorejai ir jāgatavojas karam pussalā.

RĪGA, 7. decembris — Sputnik. ASV un Dienvidkorejas savstarpējie militārie manevri, kā arī nesenie amerikāņu ierēdņu paziņojumi liecina par Vašingtonas gatavošanos uzbrukumam Ziemeļkorejai, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz Korejas Centrālo telegrāfa aģentūru (KCTA) un Ziemeļkorejas ĀM.

Kā stāsta izdevums, diplomāti atzīmēja, ka "kareivīgie amerikāņu politiķu paziņojumi un mācības, kuras tiek rīkotas pret Ziemeļkoreju, izraisa viņos uztraukumu".

Amerikāņu iznīcinātājs F-22 - Sputnik Latvija
ASV un Dienvidkoreja sāk plašas kopīgās militārās mācības

ĀM uzsvēra, ka amerikāņu ierēdņu paziņojumi liecina: Ziemeļkorejai ir jāgatavojas karam pussalā.

Pēc Ziemeļkorejas diplomātu domām, šodien atlicis tikai viens neatbildēts jautājums: kad sāksies karš. Phenjanā apgalvo, ka nevēlas bruņotu pretestību, taču neizvairīsies no tās.

Amerikāņu un dienvidkorejiešu bruņoto spēku mācības Vigilant ACE sākās 4. decembrī un turpināsies līdz 8. decembrim. Vigilant ACE ir lielākie kopējie manevri vēsturē to mēroga ziņā.

ASV un Dienvidkorejas mācības notiek KTDR raķešu izmēģinājumu fonā, piemēram, novembra nogalē tika izmēģināta ballistiskā raķete "Hwason 15". Krievija un Ķīna ieteica Ziemeļkorejai pasludināt kodolieroču un raķešu izmēģinājumu moratoriju, savukārt Dienvidkorejai un ASV — atturēties no manevru rīkošanas reģionā situācijas stabilizēšanai pussalā, taču Vašingtonā šo iniciatīvu ignorēja.

ASV un Ziemeļkoreja formāli atrodas kara stāvoklī. Pēc 1950.-1953. gada Korejas kara tika parakstīta tikai pamiera vienošanās, kuru Phenjana jau sen pasludinājusi par "spēkā neesošu". Visus Ziemeļkorejas mēģinājumus noslēgt miera līgumu noraidīja amerikāņi, kuru spēki ir pastāvīgi dislocēti Dienvidkorejā.

Ziņu lente
0