Latvijas reģions atbalstījis Katalonijas neatkarību

© Sputnik / Хавьер Луэнго / Pāriet pie mediju bankasKatalonija
Katalonija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunjelgavas novada dome nosūtījusi vēstuli Katalonijai, kurā pauž atbalstu viņu vēlmai iegūt neatkarību. Iepriekš Latvijas prezidents un ārlietu ministrs norādīja, ka situācija Katalonijā ir Spānijas iekšējā lieta.

RĪGA, 26. oktobris — Sputnik. Jaunjelgavas novada dome nosūtījusi vēstuli Katalonijas pašvaldību asociācijai par neatkarību, kurā paudusi atbalstu autonomā apgabala iedzīvotāju vēlmei iegūt pašnoteikšanās tiesības. Latvijas Ārlietu ministrija informēja, ka valsts viedoklis Katalonijas jautājumā ir nemainīgs — tā ir valsts iekšējā darīšana, vēsta baltnews.lv.

1. oktobrī Katalonijā notika referendums par neatkarību, un 90% tā dalībnieku atbalstīja atdalīšanos no Spānijas. Spānijas valdība neatzīst referenduma leģitimitāti, to bloķēja valsts Konstitucionālā tiesa.

"Lielākā sabiedrības daļa nav vienaldzīga un atbalsta Katalonijas tautas tiesības lemt par savu neatkarīgu nākotni. Cilvēki ir satraukti un sašutuši par Spānijas centrālās valdības vardarbīgajām akcijām un īstenotajām represijām," — teikts Jaunlegavas novada domes vēstulē, ko parakstījusi pašvaldības vadītāja Gunta Lībeka.

Viņa nosodīja centrālās varas vardarbību pret Katalonijas politiķiem, vietējām varasiestādēm, nevalstiskajām organizācijām un pilsoņiem.

Lībeka aicināja arī citas Latvijas pašvaldības paust atbalstu Katalonijai.

Latvijas ĀM reaģēja uz Jaunlelgavas novada domes iniciatīvu, paskaidrojot, ka attiecībā uz Katalonijas jautājumu Latvijas valdības nostāja ir nemainīga

"Latvijas valdības nostāja ir nemainīga — tas ir Spānijas iekšējs jautājums, kas jārisina saskaņā ar Spānijas likumiem un Konstitūciju," — paziņoja Latvijas ĀM preses dienests, ko žurnālisti lūdza komentēt novada domes vēstuli.

Iepriekš Latvijas prezidents Raimonds Vējonis paziņoja, ka situācija Katalonijā ir Spānijas iekšējs jautājums, taču varasiestāžu izmantotās spēka metodes pret pilsoņiem ir jānožēlo. "Šī vardarbības pielietošana, manuprāt, nav pareiza un tā ir nožēlojama darbība. Tomēr ir būtiski atsākt dialogu starp Kataloniju un Madridi, jo šis jautājums jārisina dialoga ceļā, lai panāktu kādu risinājumu. Visas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis ir vienotas un skatīsies, kā Spānija risinās šos jautājumus, jo tā ir ES dalībvalsts," — savu nostāju pauda Latvijas prezidents.

Basku valsts iedzīvotāji atbalsta kataloņus - Sputnik Latvija
Video
Dzīvā ķēde: Basku valsts iedzīvotāji atbalsta kataloņus

Savukārt Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs norādīja, ka Latvija neatzīs Katalonijas neatkarību. Viņš apgalvoja, ka saprot Latvijas pilsoņus, kuri vēlas atbalstīt Kataloniju, jo Baltijas valstis arī cīnījās par neatkarību, taču situācija ir principiāli atšķirīga no šodienas situācijas Katalonijā: Baltijas valstis bija okupētas. Savukārt Spānijas konstitūcija bija pieņemta demokrātiskā ceļā un šīs valsts robežas un statuss tika starptautiski atzīti.

Politiķis uzsvēra, ka neatkarības referendums Katalonijā ir Spānijas iekšējā lieta, kas jāizvērtē valsts konstitūcijas ietvaros. 

Ziņu lente
0