Politiķi ir vienisprātis: Latvija neatzīs neatkarīgu Kataloniju

© Reinis Inkēns, Saeimas KancelejaМинистр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс
Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Spānijas teritoriālā integritāte ir neapstrīdama, taču Katalonija to vēlas pārtraukt, jo ir izsūkusi visu naudu no Madrides, uzskata Latvijas un Eiropas Savienības politikas.

RĪGA, 11. oktobris — Sputnik. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs iepriekš apgalvoja, ka Latvija neatzīs Katalonijas neatkarību, jo Spānijas konstitūcija tika pieņemta demokrātiskā ceļā un šīs valsts robežas atzītas starptautiskā līmenī. Ar ministru ir vienisprātis arī citi Latvijas politiķi, ziņo lsm.lv.

Saeimas Eiropas lietu komisijas loceklis Atis Lejiņš uzskata, ka Katalonija vēlas atdalīties, jo ieguvusi autonomiju, savu valdību un daudz naudas no Spānijas, Madrides un visas Eiropas.

"Es tur biju nupat, pagājušajā nedēļā, un tas ir fantastiski, kādi ceļi, tuneļi, estakādes tur ir uzbūvētas. Tagad viņi ir bagāti un vairs negrib dot pārējiem naudu," — teica Lejiņš.

Parlamenta deputāts Aleksejs Loskutovs savukārt atzina, ka Latvija uzskata: Spānijas teritoriālā integritāte nav apstrīdama.

"Tas ir gan no mūsu divpusējām attiecībām ar Spāniju, gan izriet no Eiropas Savienības līguma, kur īpaši atrunāts, ka dalībvalstu teritoriālā integritāte ir viena no Eiropas Savienības vērtībām. Tāpēc mēs varam runāt par to, ka Spānijai jāveicina savu iekšējo attiecību pilnveide, varbūt paplašināt tā jau pietiekami plašo Katalonijas autonomiju, bet Latvija nevar, izejot no mūsu starptautiskajām saistībām, atbalstīt Katalonijas neatkarību," — paskaidrojis Loskutovs.

Katalonijas valdības vadītājs Karless Pudždemons - Sputnik Latvija
Katalonijas vadītājs parakstījis neatkarības deklarāciju

Rinkēvičs iepriekš intervijā laikrakstam Latvijas Avīze apgalvoja, ka saprot Latvijas pilsoņus, kuri vēlas atbalstīt Kataloniju, jo Baltijas valstis arī cīnījās par neatkarību, taču situācija ir principiāli atšķirīga no šodienas situācijas Katalonijā: Baltijas valstis bija okupētas. Savukārt Spānijas konstitūcija bija pieņemta demokrātiskā ceļā un šīs valsts robežas un statuss tika starptautiski atzīti.

"Katalonijas referendums par neatkarību ir Spānijas iekšējā lieta, kas risināms šīs valsts konstitucionālajos ietvaros. Ja Katalonijas reģiona valdība pasludinās neatkarību, atbilde ir ļoti vienkārša: Latvija šādu neatkarību neatzīs," — uzsvēra ministrs.

1. oktobrī Katalonijā norisinājies referendums par neatkarību. 90% balsojušo iestājušies par atdalīšanos no Spānijas. Spāņu valdība nav atzinusi referenduma likumību, tā norise bija bloķēta valsts Konstitucionālajā tiesā.

Ziņu lente
0