Pudždemons apsūdzējis Spānijas karali agresijā pret Katalonijas tiesībām

© Sputnik / Джорди Бойшареу / Pāriet pie mediju bankasГлава Женералитета Каталонии Карлес Пучдемон
Глава Женералитета Каталонии Карлес Пучдемон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Katalonijas valdības vadītājs Karless Pudždemons paziņoja, ka agresīvā autonomas kopienas tiesību ierobežošanas politika tiek īstenota ar Spānijas karaļa Felipe VI atbalstu.

RĪGA, 22. oktobris – Sputnik. Vietējās varas iestādes Katalonijā tiek pakļautas uzbrukumiem no valdības puses ar karaļa Felipe VI atbalstu, paziņoja žurnālistiem Katalonijas ženeralitāta (valdības) vadītājs Karles Pudždemons, vēsta Sputnik Moldova.

Председатель правительства Испании Мариано Рахой - Sputnik Latvija
Madride vēlas rīkot Katalonijā ārkārtas vēlēšanas

Katalonijā naktī uz svētdienu, 22. oktobri, notika masveida mītiņš, kurā, pēc Barselonas policijas ziņojumiem, atnāca apmēram 450 tūkstoši cilvēku. Demonstranti pieprasīja atbrīvot aizturētos Katalonijas nacionālistisko iestāžu "Katalonijas Nacionālā asambleja" un Omnium Cultura līderus Žordi Sančesu un Žordi Kuišaru.

Iepriekš Spānijas premjerministrs Mariano Rahojs paziņoja, ka valdība nolēmusi izmantot konstitūcijas 155. pantu, lai atlaistu ženeralitātu un izsludināt jaunas reģionālā parlamenta vēlēšanas. Šie pasākumi tagad ir jāapstiprina Spānijas senātam, sēde gaidāma 27. oktobrī.

"Jau ne pirmo reizi Katalonijas instances tiek pakļautas valdības uzbrukumiem ar karaļa atbalstu, lai vājinātu, dezorientētu vai tieši apspiestu tos," — paziņoja Pudždemons sestdienas vakarā, komentējot situāciju Katalonijā pēc referenduma par neatkarību, vēsta RIA Novosti.

Iepriekš monarhs paziņoja, ka Spānijai ir jāpretojas savas nacionālās teritorijas atdalīšanās nepieņemam mēģinājumam un faktiski atbalstīja 155. panta izmantošanu.

Флаги ЕС, Испании и Каталонии - Sputnik Latvija
Katalonijas vadītājs nosaucis neatkarības pasludināšanas noteikumus

"Katru reizi katalonieši pārvarēja agresijas aktus, apzinoties, ka aiz tās slēpjas valsts nespēja pieņemt politiskus lēmumus, un, tādējādi, viņi kļuva arvien stiprāki un izlēmīgāki, panākot arvien augstāku pašvaldības līmeni," — atzīmēja Pudždemons.

1. oktobrī Katalonijā notika referendums par neatkarību, kuru Spānijas varas iestādes un Konstitūcijas tiesa atzina par nelikumīgu. Pēc tam reģionālās valdības vadītājs Karless Pudždemons paziņoja, ka balsojuma rezultāti (90% tā dalībnieku atbalstīja neatkarību, vēlēšanās piedalījās 43% balsstiesīgo) – ir pietiekams pamatojums neatkarības pasludināšanai, taču piedāvāja reģionālajam parlamentam atlikt neatkarības pasludināšanu, kamēr notiek pārrunas ar Madridi. Spānijas valdība pieprasīja ženeralitātam sniegt skaidru atbildi, vai neatkarība ir pasludināta vai nē.

Ziņu lente
0