Spānijas valdības sēdē tiks noteikti pasākumi attiecībā pret Kataloniju

© Сергей МаликовМитинг в защиту нации и Конституции, Мадрид, площадь Колумба, 7 октября 2017 г.
Митинг в защиту нации и Конституции, Мадрид, площадь Колумба, 7 октября 2017 г. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valdībai beidzot ir jāapstiprina, kādā tieši veidā tā vēlas piemērot konstitūcijas 155. pantu, kurš ļauj ierobežot autonomas kopienas pašvaldību. Pēc tam panta piemērošana ir jāapstiprina senātam.

RĪGA, 21. oktobris – Sputnik. Spānijas Ministru padome sestdien no rīta sanāks ārkārtas sēdē un noteiks konkrētus pasākumus, kurus Madride izmantos Katalonijas krīzes regulēšanai, vēsta RIA Novosti.

Флаги ЕС, Испании и Каталонии - Sputnik Latvija
Katalonijas vadītājs nosaucis neatkarības pasludināšanas noteikumus

Par to, ka 155. pants tiks piemērots, valdība paziņoja ceturtdien pēc tā, kad Spānijas premjerministrs Mariano Rahojs saņēma atbildi no ženeralitātes priekšsēdētāja Karlesa Pudždemona uz "vienkāršu jautājumu" – vai tika pasludināta Katalonijas neatkarība no Spānijas. Savā vēstījumā Pudždemons atzīmēja, ka autonomās sabiedrības neatkarības no Spānijas pasludināšanas apturēšana "paliek spēkā". Taču darīja zināmu, ka Katalonijas parlaments nobalsos autonomās sabiedrības neatkarības jautājumā no Spānijas, ja valsts vadība turpinās atteikties no dialoga. Atbildot uz to, Spānijas valdība paziņoja, ka ženeralitātes vadītājs atteicās izpildīt prasības, ko viņam izvirzīja Mariano Rahojs, un solīja izmantot visas tās rīcībā esošās iespējas "ātrākai likumības un konstitūcijas kārtības atjaunošanai".

Šis pants netika izmantots kopš konstitūcijas pieņemšanas brīža 1978. gadā. Tas nozīmē, ka manevriem ir vieta, taču, neskatoties uz to, neviens Spānijā šodien nevar skaidri pateikt, cik iespējama ir tās pielietošana praksē.

Kas teikts 155. pantā

1. Ja autonoma kopiena nepilda saistības, paredzētās konstitūcijā vai citos likumos, vai arī tās rīcība rada nopietnu kaitējumu vispārējām Spānijas valsts interesēm, valdība brīdina autonomas kopienas priekšsēdētāju. Ja no viņa puses netiek saņemta atbilde, valdība drīkst, ar senāta absolūtā vairākuma piekrišanu, spert nepieciešamos soļus, lai piespiedu kārtā liktu autonomai kopienai izpildīt noteiktās saistības vai minētās vispārējās valsts intereses.

Manuels Valss - Sputnik Latvija
Valss pastāstīja par Katalonijas atdalīšanās ietekmi uz Eiropas vienotību

2. Iepriekšējā punktā minēto soļu īstenošanai valdība ir tiesīga sniegt atbilstošus rīkojumus jebkurai autonomas kopienas varas iestādei.

Kā uzskata eksperti, panta piemērošana varētu nozīmēt Katalonijas valdības locekļu pilnvaru daļu atņemšanu vai dažu no viņu vai visu nomaiņu ar centrālo varas iestāžu pārstāvjiem.

Turklāt Spānijas Sociālistiskā strādnieku partija paziņo, ka panta piemērošana varētu skart Katalonijas valsts telekanālu TV3, kurš atklāti atbalsta separātistus, kā arī Katalonijas policiju Mossos d'Esquadra. Jau izskan apsūdzības, ka tieši tāpēc kā Katalonijas policija neizpildīja prokuratūras un tiesu rīkojumu notika balsojums tā saucamajā referendumā par neatkarību.

Karalis atbalsta 155. pantu

Karalis Felipe VI, uzstājoties ceturtdien vakarā Astūrijas princeses prēmijas piešķiršanas ceremonijā, pēc būtības, atbalstīja valdības plānus par konstitūcijas 155. panta piemērošanu.

"Spānijai ir jāpretojas savas nacionālās teritorijas daļas nepieņemamam mēģinājumam atdalīties, un tā to atrisinās ar savu likumīgo demokrātisko institūtu pielietošanu, ar cieņu pret mūsu konstitūciju un atbilstoši mūsu parlamentārās demokrātijas vērtībām un principiem," — paziņoja valsts vadītājs.

Viņš apgalvoja, ka Katalonija paliks par nenošķiramu Spānijas daļu. " XXI gadsimta Spānijai, kuras sastāvā Katalonija ir un paliks par svarīgu daļu, ir jābalstās uz pūļu, jūtu, uzticības un projektu apvienošanas…," —paziņoja karalis.

Senāta loma

Kā teikts konstitūcijas 155. pantā, tās piemērošanas pasākumi ir jāapstiprina senātam. Tur valdošajai Tautas partijai ir absolūtais vairākums, tādēļ balsojuma rezultātā šaubīties nenākas.

Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Politiķi ir vienisprātis: Latvija neatzīs neatkarīgu Kataloniju

Sestdien, pēc elektroniskās sēdes, Spānijas valdība nosūtīs senāta priekšsēdētājam Pio Garsijam Eskudero konkrētus piedāvājumus. Augstākajā palātā tiks izveidota speciāla komisija no 27 senatoriem, kuru vadīs Eskudero. Tās pirmā tikšanās notiks, visdrīzāk, pirmdien.

Karlesam Pudždemonam piedāvās iesniegt savus argumentus par labu tam, lai konstitūcijas 155. pants netiktu piemērots, kā arī personīgi uzstāties augstākajā palātā.

Senāta balsojuma datums pagaidām nav noteikts, taču sēde notiks ne agrāk par 27. oktobri, paziņoja RIA Novosti Augstākajā palātā.

Ziņu lente
0