Krievijas ārlietu ministrs pastāstījis par militāro situāciju Baltijā un iedzīvotāju apstulbošanu

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasМинистр иностранных дел Российской Федерации Сергей Лавров
Министр иностранных дел Российской Федерации Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas reģionā notiekošos procesus Maskava uzskata par Rietumu stratēģiskās līnijas elementu Krievijas ierobežošanai, taču cer uz dialogu ar aliansi par militāri politisko situāciju Eiropā, paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

RĪGA, 20. oktobris — Sputnik. Maskava ir noraizējusies par NATO klātbūtnes paplašināšanos Baltijas reģionā un uzskata to par apzinātu stratēģiju ar mērķi apturēt Krieviju. Savukārt rietumvalstu ziņas par to, ka Krievija it kā esot atstājusi karaspēkus Baltkrievijā pēc mācībām "Rietumi" – tā ir vēlētāju apstulbošana, pastāstīja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

19. oktobrī Arhangeļskā politiķis piedalījās Barenca/Eiroarktikas reģiona padomes ministru sēdē, pēc kuras sniedza preses konferenci. Lavrovs novērtēja Krievijas un NATO pašreizējās attiecības, situāciju militārās aviācijas lidojumu jomā reģionā, kā arī kārtējo reizi komentēja izdomas par militārajām mācībām "Rietumi 2017", vēsta RIA Novosti.

NATO Baltijā

Maskava ir noraizējusies par militāri politiskās situācijas attīstību Baltijas reģionā, informēja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

"Protams, mūs satrauc militāri politiskās situācijas attīstība Baltijas reģionā, tostarp NATO klātbūtnes paplašināšanās šajā reģionā," – uzsvēra politiķis preses konferencē.

Sergejs Lavrovs pavēstīja, ka Baltijas reģionā notiekošos procesus Maskava uzskata par Rietumu stratēģiskās līnijas elementu Krievijas ierobežošanai, turklāt atgādināja, ka Ziemeļatlantijas alianses vadība un ASV šo stratēģiju neslēpj.

NATO alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs - Sputnik Latvija
Stoltenbergs: NATO politika attiecībās ar Krieviju joprojām būs divpusēja

"Tā tiek konsekventi īstenota un cita starpā izpaužas arī vētrainā spēku palielināšanā ar mērķi izveidot globālu pretraķešu aizsardzības sistēmu, kam, pēc būtības, nav nekāda sakara ne ar Irānu, ne Ziemeļkoreju, — tai, principā, ir sakars ar Krievijas un Ķīnas Tautas Republikas apturēšanu," – norādīja Lavrovs.

Pie tam politiķis pauda cerību, ka NATO izpratīs, cik nozīmīgs ir dialogs ar Krieviju un sadarbība militāri politiskās situācijas jomā Eiropā. Ministrs norādīja, ka nepieciešams apspriest reālo situāciju Eiropā militāri politiskajā jomā, ņemot vērā konkrētus datus par militāro potenciālu un aizsardzības izdevumiem.

Lidojumu drošība

Rietumvalstis cenšas runāt kā par pierādītu faktu par "Krievijas līniju militārās spriedzes pastiprināšanai", taču, piemēram, jautājumā par kaimiņvalstu gaisa telpas pārkāpumu gadījumiem jāpiebilst, ka pēdējā laikā šāda situācija radusies tikai vienu reizi, atgādināja Sergejs Lavrovs.

"Kā apgalvots, Krievijas puse novērota tikai vienu reizi, kad divas mūsu lidmašīnas vienu minūti atradās Zviedrijas gaisa telpā uz austrumiem no Gotlandes salas," – norādīja ministrs.

Pie tam NATO aviācija un kuģi vairākkārt pārkāpuši citu valstu robežas.

Военные учения НАТО - Sputnik Latvija
NATO pilliņā, jeb Kā piedzērušie "ziemeļu atlanti" aizsargā Baltiju

"Esmu saņēmis statistiku. Kopš šī gada sākuma NATO dalībvalstu lidaparāti un kuģi pārkāpuši, piemēram, Zviedrijas robežas deviņas reizes," – atzīmēja Krievijas politiķis.

Šajā jautājumā Lavrovs atgādināja, ka Krievija joprojām ir gatava dialogam saskaņā ar Somijas iniciatīvu par lidojumu aizliegšanu virs Baltijas jūras ar izslēgtiem transponderiem. 

NATO un KF GKS lidmašīnu tuvināšanās gadījumi Baltijas jūras gaisa telpā pēdējā laikā kļuvuši daudz biežāki. Nereti Baltijas valstis pārmet Krievijas GKS gaisa telpas pārkāpumus. Taču Krievijas Aizsardzības ministrija uzsver: visi KF GKS lidaparātu lidojumi tiek izpildīti virs neitrālajiem ūdeņiem atbilstoši gaisa telpas lietošanas starptautiskajiem noteikumiem, nepārkāpjot citu valstu robežas.

Iedzīvotāju apstulbošana

Visi Krievijas karavīri, kuri piedalījās mācībās "Rietumi 2017" Baltkrievijas teritorijā, ir atgriezušies savās armijas daļās, un Rietumu apgalvojumi par pretējo ir iedzīvotāju apstulbošanas paņēmiens, paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

"Ko vērta ir pasaka par Krievijas spēkiem, kuri palikšot Baltkrievijā pēc mācībām. Smieklīgākais ir tas, ka pēc mācību beigām, kad Krievijas spēki, kuri tajās piedalījās, jau sen ir atgriezušies pastāvīgās dislokācijas vietās, joprojām turpinās apgalvojumi par to, ka kaut kādi karavīri tomēr esot palikuši," – teica Lavrovs Arhangeļskā.

"Saprotiet, ir bēdīgi, ka pieauguši cilvēki nodarbojas ar tādu, rupji sakot, savu vēlētāju apstulbošanu," – piebilda ministrs.

Viņš piezīmēja, ka Krieviju samulsinājusi ar mācībām saistītās situācijas attīstība, kam Rietumos tika "pielīmēta uzbrukuma un nepārskatāmības etiķete", lai arī KF un Baltkrievija uzaicināja novērotājus.

"Taču šis ideoloģiskais uzbrukums, centieni iedzīt vienkāršo iedzīvotāju galvās tēzi par Krievijas Federācijas agresivitāti, turpinās. Gandrīz neviens medijs neuzrakstīja godīgi, kāda bija ar mācībām saistītās situācijas pārskatāmība," – atzīmēja Lavrovs.

Ziņu lente
0