Rinkēvičs: Krievija izmantojusi Katalonijas referendumu ES šķelšanai

© Sputnik / Sergey MelkonovМинистр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс
Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas ārlietu ministrs vēlreiz apliecinājis, ka Katalonijas neatkarības referendumu uzskata par valsts iekšējo lietu, un piezīmējis, ka situācija Katalonijā un Baltijas valstīs padomju laikos ir atšķirīga.

RĪGA, 3. oktobris — Sputnik. Referendums par Katalonijas atdalīšanos ir Spānijas iekšējā lieta, norādīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs intervijā Latvijas Avīzei.

Каталонский флаг - Sputnik Latvija
Katalonija: Referendums notiks, "par spīti visam"

1. oktobrī Katalonijā notika referendums par neatkarību, ko Spānijas Konstitucionālā tiesa atzina par nelikumīgu. Katalonijas valdība norādīja, ka par apgabala neatkarību nobalsojuši aptuveni 90% referenduma dalībnieku. Šajā dienā Katalonijā notika neatkarības piekritēju un Nacionālās gvardes sadursmes, kurās cietuši 893 cilvēki. Rinkēvičs pauda nožēlu par to, ka valdība bijusi spiesta izmantot spēku protesta akciju dalībnieku izklīdināšanai, taču atkārtoja, ka tā ir Spānijas iekšējā lieta, kas jārisina saskaņā ar likumdošanu un Konstitūciju.

Pie tam, komentējot nekārtības Spānijā, Rinkēvičs aicināja nopietni izvērtēt Krievijas iespējamo iesaistīšanos referenduma procesā un norādīja, ka tajā plaši izmantoti sociālie tīkli. Pēc viņa domām, Krievija esot izmantojusi Katalonijas neatkarības referendumu, lai sašķeltu ES.

Katalonijas valdības vadītājs Karless Pučdemons - Sputnik Latvija
Katalonijas vadītājs nosaucis referenduma rezultātus par iespaidīgiem

Politiķis atzīmēja, ka tādai daudznacionālai valstij, kāda ir Krievija, tā esot riskanta stratēģija. Pēc viņa domām, valstīm, kam ir atšķirīga administratīvi teritoriālā sistēma, piemēram, federācija, kur dzīvo dažādas tautas, jābūt piesardzīgām – ko sēsi citās valstīs, to pļausi pie sevis.

Pirms referenduma Spānijas prese pārmeta Krievijai vēlmi vājināt ES ar Katalonijas referenduma palīdzību. Avīze El Confidencial ziņoja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins cenšoties to panākt ar WikiLeaks dibinātāja Džuliana Asanža palīdzību, kurš atbalsta katalāņu separātismu Twitter tīklā.

Jāpiebilst, ka Latvijas politiķi, it īpaši Nacionālās apvienības locekļi visiem spēkiem atbalsta Katalonijas vēlmi izcīnīt neatkarību un apgrūtina Latvijas un Spānijas attiecības.

Ziņu lente
0