Referendums Katalonijā: policija iecirkņos un helikopteri debesīs

© AP Photo / Manu FernandezEstelada, Katalonijas neoficiālais karogs
Estelada, Katalonijas neoficiālais karogs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Balsošana oficiāli ir sākusies, kopumā plānots atvērts 2315 vēlēšanu iecirkņus, kuros varēs nobalsot 5,3 miljoni vēlētāju.

RĪGA, 1. oktobris — Sputnik. Katalonijā sācies referendums, kurā reģiona pilsoņiem dāvāta iespēja paust viedokli par reģiona neatkarību no Spānijas.

Divas stundas pirms iecirkņu atvēršanas debesīs virs Barselonas sāka riņķot Spānijas nacionālās policijas helikopters. Pl. 9 no rīta (10 pēc Latvijas laika — red.) policija sāka iebrukumus vēlēšanu iecirkņos Katalonijā.

​Iepriekš Spānijas Konstitucionālā tiesa apturēja visus dokumentus par balsojumu neatkarības jautājumā 1. oktobrī, ko pieņēma Katalonijas parlaments un varasiestādes. Tādējādi, no Madrides viedokļa visas Katalonijas valdības tālākās darbības referenduma jautājumā ir nelikumīgas, turklāt Spānijas valdība iepriekš jau vairākkārt norādījusi, ka referendumam neesot nekāda juridiskā spēka.

Протесты против ареста чиновников в Барселоне 20 сентября - Sputnik Latvija
Žurnālistiem jāmaksā par akreditāciju Katalonijas referendumā

Savukārt Katalonijas valdības oficiālais pārstāvis Žordi Turuls pavēstīja žurnālistiem, ka Katalonijas valdība garantē: referendums par Spānijas reģiona neatkarību notiks svētdien, neskatoties uz visiem šķēršļiem, ko cenšas radīt Madride.

Aptaujas liecina, ka Katalonijas neatkarību atbalsta 41% autonomā reģiona iedzīvotāju, 49% iebilst pret to. Referendumu par Katalonijas statusu atbalsta 80% kataloņu, taču lielākā daļa uzskata, ka balsošana ir jāsaskaņo ar Spānijas valdību.

Uz ielas pie skolas, kurā plānots atvērt vēlēšanu iecirkni, veidojas rinda — aptuveni tukstoš cilvēki gaida balsošanas sākumu referendumā par Katalonijas neatkarību. Cilvēki stājas rindās ielas abās pusēs, garāmbraucošie autovadītāji sveic viņus ar skaņas signāliem.

Katalonijas karogs - Sputnik Latvija
Público: Katalonija vēlas sekot Baltijas pēdās

ASV izdevums Independent referendumam veltītā rakstā atzīmēja, ka svarīgākais nebūt nav referenduma iznākums, bet gan Spānijas un Katalonijas attiecību perspektīva. Pēc raksta autora domām, Katalonija apdraudēs ne tikai Spāniju, bet arī visu ES, ja tās nespēs atjaunot attiecības, un draudi būs lielāki nekā Brexit situācijā. Katalonija ir Spānijas ekonomiskā lokomotīve, kas subsidē visu valsti: 7,5 miljoni Katalonijas iedzīvotāju — 16% Spānijas iedzīvotāju — rada aptuveni 20% Spānijas IKP. Ja Katalonija kļūtu par valsti, no ekonomiskā viedokļa tā būtu pielīdzināma Dānijai un Somijai.

"Viena no pēdējo divu gadu mācībām ir tā, ka neprognozējama ir ne tikai politika, bet arī politisko lēmumu ekonomiskās sekas. Būtībā, 7,5 miljonu cilvēku piekrišana vai nepiekrišana nevarētu izsist Eiropu no līdzsvara. Taču pēc nedēļas tas viss varētu izskatīties citādi," — secina Independent. 

Ziņu lente
0