Eiropas Savienība paplašināsies pēc Lielbritānijas izstāšanās

© Sputnik / Sergey MelkonovEiropas Savienības dalībvalstu karogi
Eiropas Savienības dalībvalstu karogi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers pastāstījis par ES paplašināšanās perspektīvām pēc Brexit.

RĪGA, 1. oktobris — Sputnik. Piektdien, 29. septembrī EP samitā Tallinā Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers uzstājās ar uzrunu, ko veltīja ES paplašināšanās perspektīvām 2019.-2024. gg. pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES, vēsta Sputnik Igaunija.

Председатель Европейской комиссии Жан-Клод Юнкер - Sputnik Latvija
Junkers pastāstījis, kad gaidāma Eiropas Savienības paplašināšana

Pēc politiķa domām, 2019. gada marta beigās ES veidos 27 valstis. Taču no 2019. līdz 2024. gadam gaidāma vērā ņemama ES paplašināšanās. Iepriekš EK priekšsēdētājs pauda viedokli, ka viņa pilnvaru laikā līdz 2019. gadam ES nepaplašināsies — izmaiņas sāksies tikai pēc viņa aiziešanas no posteņa. Savukārt Lielbritānijai nāksies pamest ES 2019. gada 29. martā — tieši divus gadus pēc Brexit pieteikšanas, par ko briti nobalsoja referendumā 2016. gada 23. jūnijā. Tolaik par izstāšanos no ES nobalsoja 51,9% briti, par valsts turpmāku palikšanu ES sastāvā — 48,1% referenduma dalībnieku. Jāpiebilst, ka Skotijā viedoklis atšķīrās — par valsts izstāšanos no ES izteicās tikai 38% referenduma dalībnieku.

Paplašināšanās rindas kārtībā

2017. gada jūnijā eirokomisārs kaimiņattiecību politikas un paplašināšanās pārrunu jautājumos Johaness Hāns jau informēja, ka ES paplašināšānās uz vienas vai vairāku Balkānu valstu rēķina varētu notikt pēc Eiropas Komisijas sastāva maiņas.

Флаг НАТО - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kurp skatās "jaunie" NATO locekļi: kā alianse sagaida paplašināšanas gadskārtu
Patlaban Eiropas Savienības oficiālās kandidātvalstis ir Albānija (kopš 2014. gada), Maķedonija (kopš 2005. gada), Melnkalne (kopš 2010. gada), Serbija (kopš 2012. gada) un Turcija (kopš 1999. gada).

Pie tam pārrunas par iestāšanos ES sāktas ar trim valstīm: Turciju (2005.g.), Melnkalni (2012. g.) un Serbiju (2014.g).

Eiropas Komisija atbalsta arī Šengenas zonas paplašināšanu, kurā iecerēts iekļaut Rumāniju un Bulgāriju. Patlaban Šengenas zonā ir 26 Eiropas valstis. 

Ziņu lente
0